Kritiken mot Kulturrådet hårdnar
Statens Kulturråd anklagas för att politisera bedömningar av kulturtidskrifter, i stället för att se till kvalitetskriterier. Tidskriften Mana, som nyligen pekades ut som rasistisk och antisemitisk, kan gå miste om produktionsstöd. Nu höjs rösterna, också internt.
Oenigheterna inom Statens Kulturråds styrelse och referensgrupp om huruvida den antirasistiska kulturtidskriften Mana, som utpekats som rasistisk och antisemitisk, ska få ta del av produktionsstöd eller inte, har vållat starka reaktioner – inte bara på Manas redaktion, utan också på andra tidningsredaktioner.
Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter(FSK) kritiserade i förra veckan kulturrådet för att politisk styrning har blivit en del av kvalitetsvärderingen av kulturtidskrifter. FSKs ordförande Siri Reuterstrand:
– Kulturrådet har aldrig tidigare använt politiska argument vid bedömningar. Sedan är det mycket möjligt att man har haft sådana, men att man gömt sig bakom kvalitetskriterier. På ett sätt är det bra att det här kom upp, så att vi får en diskussion. Särskilt om styrelsen också ställer sig bakom den här åsikten.
Tidskriften Tromb är en redaktion som satt ned foten rejält. De tackade nej till sitt produktionsstöd på 75 000 kronor, som de nyligen blivit beviljade, med anledning av Kulturrådets hantering av Mana. I ett upprop i Aftonbladet uppmanar de andra tidskriftsredaktioner att göra detsamma:
”Vi tänker inte sitta tysta medan regeringen och dess utnämnda tjänstemän utför politisk censur. I dag är det Mana som tystas, vem blir det i morgon?”
Johannes Wahlström, ansvarig utgivare på Tromb, anser att det är skrämmande när en statlig myndighet börjar styra medier.
– Faran är att tidskrifter indirekt börjar införa självcensur på redaktionerna. Stödet från Kulturrådet är viktigt för många tidskrifter, och kanske börjar redaktioner bli mer försiktiga med vad de skriver om, av rädsla för att bli av med stödet. Det är inte vad vi behöver i dag, säger han.
Johannes Wahlström saknar den uteblivna politiska debatten. Han undrar varför Journalistförbundet är så tyst. Arne König, vice ordförande i Journalistförbundet, förklarar varför man inte uttalat sig.
– Vi vill inte förekomma styrelsens beslut. Men om det skulle visa sig att styrelsen politiserar bedömningar av kulturtidskrifter kommer vi naturligtvis att reagera.
Även internt finns kritiska röster. Arne Ruth är ordförande i Kulturrådets referensgrupp, vilken har till uppgift att läsa och granska tidskrifterna för att sedan lämna underlag till styrelsen som fattar det slutgiltiga beslutet. Han skräder inte orden när han uttalar sig om turerna runt Mana och Kulturrådet.
– Börjar man införa politiska kriterier och blandar samman dem med kvalitetskriterier, då tycker jag att man ska lägga ned hela verksamheten.
Då blir det här en censurinstans istället, sade han i förra veckan i SVTs Kulturnyheterna.
Men Mats Svegfors, ordförande i styrelsen på Statens Kulturråd, förstår inte kritiken. Enligt honom finns ingen risk att styrelsen bedömer tidskrifter utifrån politiska kriterier.
– Jag förstår inte att man talar om censur. För mig är tryckfrihet en fundamental del i allt jag gör. Det här är frågor jag sysslat med hela mitt liv. Det handlar om att en ledamot har haft farhågor för ett innehåll, säger han.
Inte heller Kulturrådets generalsekreterare Kenneth Johansson menar att det finns anledning till oro.
– Det finns inga politiska kriterier. Man ska bedöma kvalitet. Men vi ska inte förekomma styrelsens beslut, säger han.
I gårdagens Dagens Nyheter skrev litteraturkritikern Ingrid Elam att det skulle vara fel av Kulturrådet om de beslutade att ta ifrån Mana stödet. ”Om det i stället är en kvalitetsbedömning som ligger bakom bör man argumentera för det. Men offentligt kulturstöd måste kunna riktas även till det som går emot strömmen. Det finns naturligtvis en gräns, men Mana har inte överskridit den”.
Åsikten delas även av Siri Reuterstrand:
– Det är ju hemskt om man drar in stödet för att man anser att någon har obekväma åsikter. Jag skulle bli förvånad om den nya styrelsen säger nej. Det skulle vara en oerhört stark markering. Om de ska följa sitt uppdrag kan de inte säga nej.
Produktionsstödet för 2008 är på 16 miljoner kronor. 147 tidskrifter hade ansökt, av dessa fick 105 stöd. De fick mellan 25 000 och 600 000 kronor vardera. Sjutton tidskrifter fick höjt stöd, medan tolv fick lägre. Och tio som tidigare hade fått stöd, blev utan.
Styrelsens beslut om Mana får produktionsstöd eller inte kommer den 25 januari.