Gå direkt till textinnehållet

Raseri mot Bonniers uppdragsavtal

Journalistförbundet fördömer tillsammans med svenska bildorganisationer Bonnier Tidskrifters uppdragsavtal för frilansar som vill jobba för koncernens tidningar.

Branschorganisationerna Journalistförbundet, Svenska Fotografers Förbund (SFF), Svenska Tecknare, Konstnärernas Riksorganisation och Bildleverantörernas Förening är starkt kritiska mot Bonnier Tidskrifters uppdragsavtal och hävdar att flera klausuler i det är oskäliga.

Avtalet ger Bonnier Tidskrifter (BT) rätt att använda bilder och texter i tidskriftsförlagets egen verksamhet, oavsett vilken tidskrift som är frilansens verklige uppdragsgivare. Bilder och texter ska dessutom kunna publiceras av utomstående svenska och utländska företag

I avtalen förbehåller sig BT även en exklusiv rätt att använda materialet. Frilansens möjligheter att sälja det vidare stoppas. Utöver uppdragsarvodet får frilansen i stället ett generellt påslag på 20 procent.

Till det kommer att BT förbehåller sig rätten att fritt ändra och manipulera i materialet, en rätt som frilansen själv normalt ska ha.

Även material som frilansen tidigare producerat för tidskriften omfattas av avtalen och den långtgående användningsrätt som BT kräver. Frilansen ersätts inte för det och kan inte heller motsätta sig att tidigare inlämnat material omfattas av avtalet.

– Avtalet är tveklöst ett av de värsta avtalen på marknaden just nu, säger Catharina Ekdahl, förbundsjurist på Svenska Fotografers Förbund, SFF.

– Att Bonnierkoncernen, som tydligt har tagit ställning för upphovsrätten när Pirate bay och fildelning diskuterats, kräver att fotografer och skrivande frilansar ska skriva bort sina rättigheter till ett korvöre, en gång för alla, visar att Bonniers saknar trovärdighet när det gäller den syn på upphovsrätten som man presenterat gentemot politiker och beslutsfattare, säger Olle Wilöf, ombudsman på Journalistförbundet.

Journalisten har sökt Bonnier Tidskrifters VD Ulrika Saxon.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret