”Isaak flyttades redan 2006”
Dawit Isaak flyttades till det säkerhetsklassade fängelset Eiraeiro redan 2006, hävdar den eritreanska journalisten Meron Estefanos. Inte hösten 2009, som svenska medier uppgett.(– Svenska journalister måste kontakta kolleger i andra länder och få till stånd en stor kampanj för Dawit Isaak i hela Europa, säger Meron Estefanos, journalist från Eritrea. Foto: Tomas Ohlsson)
Hon följer svenska och internationella medier hela tiden och uppskattar att svenska journalister uppmärksammar Dawit Isaaks öde, som när Dagens Nyheter i förra veckan skrev om förhållandena i det fängelse där Isaak sitter. Men hon är också kritisk.
Hon har lyssnat till bandinspelningen med den fängelsevakt som i DN kom till tals genom en eritreansk journalist som återgav vad vakten sagt i en radiointervju. Hon har noterat att flera detaljer blev fel i DN, bland annat sägs i intervjun inget om att fångarna är fastkedjade.
– DNs källa säger att Dawit Isaak flyttades till ett annat fängelse 2009, men enligt vakten flyttades han redan 2006.
– Det vore bättre om svenska journalister själva åkte ner till Eritrea för att få tag på uppgifter. Jag är besviken över att inte fler gör egna undersökningar på plats. Man kan anlita tolkar som översätter.
Även om de felaktiga detaljerna är oviktiga för det stora sammanhanget är risken att regimen kan peka på dem och hävda att kritik utifrån bygger på felaktiga rykten.
Meron Estefanos är programledare på radiostationen Voice of Meselna Delina, som från Stockholm sänder på tigrinska och som med kortvågssändningar når Eritrea.
Hon är också aktiv i människorättsorganisationen EMDHR, Eritrean Movement for Democracy and Human Rights.
EMDHR startades 2002 av 600 eritreanska studenter som då befann sig i Sydafrika och som nu finns runt om i världen.
– Vi kände oss inte trygga efter händelserna 2001, då en mängd politiker och journalister i Eritrea fängslades.
Meron Estefanos tycker att det är dags att statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt åker ner till Eritrea för att försöka få den fängslade journalisten Dawit Isaak frigiven. Hon anser också att den svenske kungen bör uttala sig.
– Svenska journalister måste kontakta kolleger i andra länder och få till stånd en stor kampanj i hela Europa. Vore kampanjen lika stor i Europa som i Sverige skulle det ske förändringar.
Meron Estefanos, som var med och protesterade när EU-parlamentet 2008 beslöt om bistånd på 122 miljoner euro till Eritrea, anser att EU borde frysa biståndet.
– Landet ger inte ens visa till de EU-kontrollanter som ska undersöka hur biståndet används.
Hon bedömer att det i dag är omöjligt för en motståndsrörelse att verka inne i Eritrea. Förtrycket är alltför kompakt.
– Inne i landet kränks alla mänskliga rättigheter. Folk är övervakade. Överallt finns militärpolis som frågar efter folks id-kort. Om fem-sex personer möts skingrar polisen gruppen på en gång.
Meron Estefanos återvände till Eritrea 2002, efter att regimen skärpt förtrycket. Hon bodde kvar där till 2004.
– Folk hämtades på natten och försvann. Ingen ställde några frågor och ingen lade sig i. Folk är rädda, har ont om pengar och korruptionen är utbredd.
Hennes radiostation Voice of Meselna Delina manar till motstånd och informerar om grundläggande mänskliga rättigheter.
– Vi berättar om Nelson Mandela och utvecklingen i Sydafrika och om andra förkämpar för mänskliga rättigheter som Mahatma Gandhi. Vårt största problem är finansieringen.