Starka reaktioner mot fotograferingslag
Regeringens förslag om att förbjuda integritetskränkande fotografering får skarp kritik från bland andra Journalistförbundet, Pressfotografernas klubb och Tidningsutgivarna. Men förslaget försvaras också av flera ledarskribenter.
Enligt det nya förslaget ska fotografering som avsiktligen kränker den enskildes integritet kunna ge fotografen böter eller fängelse i upp till ett år. Justitieminister Beatrice Ask sa i går till Ekot att det kan finnas undantag för journalister, men att det då måste finnas ett allmänt syfte som är rimligt.
Lagförslaget får nu kritik från flera håll. Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén kallar förslaget ett försök att stänga ytterligare en del av det öppna samhället.
”Återigen verkar det som regeringen vill lagstifta mot nätet och så formulerar man en lag som gör det lika svårt som tidigare att komma åt nätbusar, men som slår mot den seriösa journalistiken. (…) Vem ska definiera vad som är påträngande, närgånget eller dolt? Fotografen, den fotograferande, domstolen? Definitionsfrågan i sig blir ett stort problem när lag stiftas så slarvigt”, skriver hon på Newsmill.
Mia Karlsvärd, ordförande i Pressfotografernas klubb, delar Agneta Lindblom Hulthéns oro över hur lagen ska tolkas.
”Jag trodde faktiskt inte att man skulle gå vidare med förslaget eftersom det är så luddigt”, säger hon till Corren.
Även Tidningsutgivarnas VD Anna Serner riktar skarp kritik mot förslaget.
”Vad vi menar är att lagstiftaren har glömt bort eller inte förstått att det här lagförslaget inskränker yttrandefriheten och det försvårar journalisters granskande arbete. Det finns många tillfällen när journalister som gör grävjobb behöver ta bilder för att rättfärdiga en historia, och det har ett högre skyddsintresse än den personliga integriteten i det här sammanhanget”, säger Anna Serner till Ekot.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson är inne på samma spår när han kritiserar lagen på sin blogg:
”Statsministern snattar godis i en butik. Statssekreteraren festar med en politisk reporter på krogen. Partisekretaren har krismöte med partiet inne i riksdagshuset. Tre nyhetsbilder som dokumenterar saker som vi inte visste – men som kanske kan ifrågasättas om det blir en lag mot ’olovlig fotografering’.”
Men det finns också de som försvarar lagen. Hanna Kjöller på Dagens Nyheter, Marcus Svensson på Smålandsposten och Yngve Sunesson på Hallands nyheter skriver i sina ledare att lagen behövs, och menar att kritiken är ensidig.
”Att perspektivet från mediernas företrädare är ensidigt behöver man knappt påtala. Så är det i de allra flesta frågor som påverkar handlingsutrymmet för journalister. (…) Vi är vana att betrakta journalisten som företrädare för allmänintresset och som en grindvakt för demokratiska grundvärden. Mer sällan påpekas det att det inom journalistiken också gömmer sig ett starkt egenintresse. Det återspeglas inte minst i debatten om huruvida det ska vara tillåtet eller inte att smygfilma någon som knäpper upp byxorna på toaletten”, skriver Marcus Svensson.
Om förslaget går igenom kommer den nya lagen att börja gälla från den 1 juli.