Gå direkt till textinnehållet

Bocken som blev trädgårdsmästare

Fredrik Reinfeldts intervjuprogram "Toppmötet" i SVT förstärker mediernas roll som maktens megafoner utan några som helst ifrågasättande ambitioner.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

SVT har lämnat över fyra entimmesprogram på bästa sändningstid och betalat dyrt till vår förre statsminister Fredrik Reinfeldt i serien Toppmötet. En internationellt sett unik ”outsourcing” av ett TV-program till en före detta toppolitiker och makthavare som tycks ha fått fria händer i det som i programbeskrivningen från SVT beskrivs som ett ”personligt samtal”. Programmet har hittills resulterat i tolv anmälningar till Granskningsnämnden.

De fyra programmen i Toppmötet spränger nya gränser inom medierna när det gäller granskning och oberoende och förstärker mediernas roll som maktens megafoner utan några som helst ifrågasättande ambitioner. Toppmötet fullföljer en trend sedan flera år tillbaka inom etermedierna att göra bocken till trädgårdsmästare när det gäller valet av programledare, och nu även som politiska utfrågare i samhällsprogram i public service. TV- och radiokanalernas programtablåer vimlar numera av program som enbart bygger på ett kändisskap, och allt oftare på ett före detta kändisskap.

Den viktigaste ledstjärnan numera för val av programledare tycks vara att man ska sakna både erfarenhet och kompetens för uppdraget. Det räcker med ett kändisskap i vadsomhelst. I de fyra Toppmötena som sänts har det på ett närmast pinsamt sätt avslöjats att Reinfeldt saknar kompetens för rollen som utfrågare. Hans egenskaper räcker inte ens för ett ”personligt samtal” om världspolitiken och programmen liknar mera en intern återvändarträff. Och då handlar hans medverkan bara om cirka 10–12 minuter i varje program där han utan följdfrågor nickar instämmande. Dyra minuter kan man tycka. Det blir än mer pinsamt när valet av intervjuoffer blev fyra kompisar och makthavare, varav tre direkt eller indirekt har varit inblandade i Irakkriget. 

Nu är det här fenomenet inte Reinfeldts fel. Möjligen har han bara haft dåligt omdöme och överskattat sin förmåga. Det är förstås de ledande inom SVT och andra medier som anlitar och skriver vidlyftiga uppdragsavtal som ska klandras. I sin iver att fånga tittare/lyssnare har ansvariga chefer gjort okunnigheten till en dygd i rekryteringen.

Nu är i alla fall spektaklet över. Vad Reinfeldt ska göra nu återstår att se. Ekonomiskt lär han väl överleva i sitt nya uppdrag som seniorrådgivare i Bank of America Merrill Lynch. Men bli inte förvånad om han snart blir kontrakterad av någon kommersiell kanal för nya ”personliga samtal”. Han lär kunna plocka fram fler makthavare inom bankvärlden som får stå oemotsagda.

                                                 Anders Bergman, tidigare journalist på SR

Fler avsnitt