Gå direkt till textinnehållet

Ekströms fårskalleri

De senaste månaderna har bjudit på en hel radda journalistiska fårskallerier slår kulturjournalist Andreas Ekström fast.  Jag håller med. Den senaste står Andreas Ekström för.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Visst blir det lite ”tokigt” när man skriver en krönika utan att sätta sig in i frågan.

Debatten runt NT:s artikel visar att han inte är ensam.  När man tycker till, tycks några sådana krav inte finnas.

Norrköpings Tidningar har under våren publicerat ett 40-tal artiklar om könsstympning. Den omdebatterade artikeln är en uppföljning på vad som hänt efter NT:s artikelserie och det pilotprojekt som länsstyrelsen och kommunen driver i Norrköping. Ett projekt med syfte att upptäcka och hjälpa flickor som utsatts eller riskerar att utsättas för könsstympning.

Artikeln handlar om att totalt 60 könsstympade flickor upptäckts under våren. 60 flickor som nu kan erbjudas hjälp och stöd.

I ett slag identifierade man 30 flickor på en skola. 28 av dem hade utsatts för den grövsta formen av könsstympning då klitoris, inre och yttre blygdläppar skärs bort och där underlivet sedan sys ihop så bara en liten öppning kvarstår.  

Enligt intervjun med kommunens sakkunniga gick de 30 flickorna i samma klass. Det visade sig inte vara en klass i traditionell mening utan en undervisningsgrupp som satts samman med elever på en och samma skola. Det har vi rett ut i NT.

Innan pilotprojektet startade och NT skrev sina artiklar, hade de här flickorna sannolikt aldrig fått frågan om de blivit utsatta för könsstympning. Och inte heller erbjudits den hjälp som faktiskt finns att få.

För mig är nyhetsvärdet absolut detsamma om det kallas klass eller undervisningsgrupp. Om flickorna är födda i Sverige eller utomlands. Om de bott här länge eller är nyanlända.

Men den nyhetsvärderingen delas uppenbarligen inte av alla.

”Det var inte en enda klass och när det klargjorts att det rörde sig om en grupp nyanlända flickor från länder där 97 procent av flickorna könsstympas och inte om flickor som varit i Sverige innan övergreppet, ja då försvann nyhetsvärdet.”

Citatet är hämtat från radioprogrammet Mediernas presentation av inslaget om NT:s artikel.

Andreas Ekström väljer att kalla det en ”felaktig skandal”. 

Vem som gör sig skyldig till sommarens fårskalleri lämnar jag till andra att bedöma.

Och om domen ”rätten att bli glömd” innebär att man i skydd av anonymitet kan släppa på grundläggande krav som att läsa in sig på ett ämne eller skriva korrekta citat – ja, då blir jag riktigt rädd.

Petra Wetterström

Redaktionschef och stf ansvarig utgivare

Norrköpings Tidningar

Den som vill läsa mer om vad det kan innebära att leva som könsstympad kvinna kan göra det på www.nt.se/nyheter/nt-granskar

 

Läs Andreas Ekströms krönika här.

Fler avsnitt
Fler videos