Gå direkt till textinnehållet

Ersätt alla Stampens medarbetare

Det är tråkigt för Mediesverige att den stora medieaktören Stampen nu har begärt rekonstruktion av företaget. Kulturminister Alice Bah Kuhnke beskriver situationen som en mardröm, och en stor del anställda kan förlora sina jobb. Det är naturligtvis oerhört tråkigt. Sen finns det en annan grupp, som också kan förlora sina jobb, men som dessutom inte ens kommer att få betalt för utförda jobb. Frilansjournalisterna.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det är alltså frilansarna som får betala ur egen ficka när oansvariga storägare inte har klarat av att sköta verksamheten. När man för länge sen har övertrasserat kontot, men valt att blunda för det. Som anställd finns förstås en oro över att kanske inte ha sitt jobb kvar om några månader. Det är en oro som alltid finns i bakhuvudet hos en frilans. Anställda kan i alla fall somna tryggt i kväll med vetskapen om att staten ändå står för lönegarantin den närmaste tiden.

Men för Stampens många frilansar ser tillvaron mycket mörk ut. Det blir många sömnlösa nätter framöver kring hur man ska klara sin försörjning. I värsta fall står man helt utan inkomst för jobb som redan har utförts. Staten går inte in och betalar någon lönegaranti för egenföretagare.

Många frilansjournalister har inte valt yrket för att de älskar företagande, utan för att de brinner för journalistik. Företagandet har marknaden krävt. Juridiskt är de flesta företagare, men i praktiken är de allra flesta enmansföretagare där varje krona är en viktig inkomst. För man blir inte rik på att vara journalist. Tydligen skulle vi ha satsat på att äga medieföretag och plockat ut vinst så fort det fanns möjlighet. Att värna om journalistiken är sekundärt.

Annons Annons

Jobbet som frilansjournalist innebär en viss frihet, men också en otrygghet. En otrygghet som blir allt större och allt svårare att leva med. Branschen pekar på att fler går mot att skära ner på fast personal och istället anlitar frilansar för att kapa kostnader. Det är helt enkelt mycket billigare.

Att mediebranschen har misslyckats med att ta betalt för sitt material får nu frilansar vara med och betala för. Både när det gäller Stampen och andra medieföretag är det ledsamt att se att journalistiken får stå undan för möjligheten att plocka ut stora vinster och bonusar. Stampens huvudägare Peter Hjörne meddelar att de har stora chanser att lyckas med det här. Med tidigare fakta i åtanke kan man tolka det som att prekariatet än en gång ska få betala för att ägarna i framtiden ska kunna göra stora vinster.

I natt ligger många sömnlösa för att de inte vet hur de ska kunna betala hyran nästa månad. En situation som Stampens ägare gjort sig skyldiga till. Det är inte rimligt att människor som har ett arbete och gör rätt för sig hamnar i den här situationen i Sverige år 2016. Det finns bara ett meddelande till er ägare som ni kan ta med er:

Visa värdighet och ersätt samtliga medarbetare.

                                                                            Victoria da Silva   

                                                                            ordförande Frilans Riks

SVAR:

Det är förstås djupt beklagansvärt att så många leverantörer och frilansare nu kommer i kläm och drabbas av osäkerheten kring hur mycket och när man får betalt.

För oss är det en viktig fråga. Vi förstår frilansarnas oro och vi gör allt vi kan för att reda ut så många frågetecken som möjligt så snabbt det går.

Göteborgs-Posten har ett nära och bra samarbete med väldigt många frilansare som gör ett fantastiskt jobb för oss. Jag tycker att det är oerhört tråkigt att vi nu inte får betala för de jobb som gjorts och levererats före 23 maj. Dessa fordringar ingår i rekonstruktionen. När och till hur stor del de kan betalas är en fråga för rekonstruktören.

Enligt lagen får ingen fordringsägare särbehandlas. Därför är vi, hur gärna vi än vill, förhindrade att ersätta våra externa medarbetare för detta arbete så länge rekonstruktionen pågår.

Alla jobb som görs för GP nu och framgent betalas däremot omgående eller i förskott.

 

                                                                                                 Cecilia Krönlein

                                                                    Chefredaktör, Göteborgs-Posten

Fler avsnitt
Fler videos