Gå direkt till textinnehållet

Höj frilansarvodena, Stampen!

I dagarna får de frilansjournalister som drabbats av Stampens rekonstruktion ut sitt ackord. Alltså drygt nio månader försent och många får bara en spottstyver av vad de borde ha fått betalt. Det är dags att Stampen höjer frilansarvodena.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Skattebetalarna stod för totalt 728 miljoner kronor. En svindlande siffra, men knappast något som märks för varje enskild. Leverantörer och andra affärspartners har efterskänkt 660 miljoner när man valde att gå med på ett ackord på 25 procent. För storföretag innebar det troligen att vinsten blev lägre. För många frilansjournalister rasade tillvaron samman när man stod utan inkomst för flera månaders arbete.

En hel del som hade fordringar på enstaka knäck får tillbaka hela arvodet. Det vill säga, Stampen betalar ackordet på 10 000 kronor plus 25 procent på överskjutande belopp. Men de som arbetat mycket förlorade också mycket. Det kan tyckas vara en liten andel, men betänk att de som blivit utan betalning i de allra flesta fall handlar om enskilda som själva får se till att sörja för sin inkomst. Det finns alltså ingen statlig inkomstförsäkring som kan täcka upp för den här gruppen.

Vi har gjort en överslagsräkning och tillsammans handlar det om summor i miljonklassen som gått förlorade. Enligt Peter Hjörne kan man inte särbehandla just frilansjournalisterna och betala dem separat på något sätt. Frågan är bara vad det hade blivit för tidning utan frilansjournalisternas medverkan? Svaret är att utan väsentliga delar bild och text hade det inte blivit mycket till tidning, vare sig i tryck eller på webb.

Därför vore det på sin plats att Stampen nu höjer sina frilansarvoden avsevärt. Det är inte mer än rätt. Finns det inga pengar för det kanske det är dags att lägga ner sin journalistiska verksamhet ändå. Många frilansar fick hela sin sommar förstörd och började oroligt fundera över sin framtid i branschen. Hur var din sommar, Peter Hjörne? Och hur ser din framtid ut?

Victoria da Silva, ordförande Frilans Riks

Fler avsnitt