Gå direkt till textinnehållet

Otryggheten är permanent

Ett par veckor efter att ha kritiserat bemanningsföretaget Schibsted Media i branschpressen, ställdes Aftonbladets meriterade nyhetsreporter Nivette Dawod inför ett ultimatum: ta ett vikariat på tidningens resebilaga eller sluta.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Händelsen blixtbelyser villkoren för bemanningsanställda. Vi tvingas att byta arbetsplats, ibland från dag till dag. Företagen har ingen skyldighet att tala om för oss var vi ska jobba i morgon. Den som blir erbjuden ett uppdrag och tackar nej kan förvänta sig löneavdrag.

Enligt Schibsted Media finns inget samband mellan omplaceringen och att Dawod slagit larm om företagets villkor – till exempel att de bemanningsanställda tjänar runt 6 500 kronor mindre i månaden än sina fastanställda kollegor trots att de gör samma jobb. Men å andra sidan: Hur ska man någonsin kunna bevisa att en omplacering är ett straff? 

Bemanningsföretaget Kompetens i Skåne ägs av Sydsvenskan och startades 2008. Vår fackklubb har sedan dess arbetat för att tillvarata de anställdas rättigheter och göra jobbtillvaron dräglig. Det är en ständig uppförsbacke. Fackklubben har i dag 65 medlemmar varav 29 är fast anställda på bemanningsföretaget och resten timanställda. Kompetens i Skånes personal utgör den absoluta merparten av Sydsvenskans journalister under 35 år, många av oss går till samma arbetsplats år efter år, och ändå lever vi med en ständig otrygghet. 

Mediebranschen är i kris, och ett sätt för företagen att försöka mildra de ekonomiska effekterna har varit att använda bemanningsanställningar. Men det är vi som betalar priset. Otryggheten sätter sig i våra psyken och våra kroppar. När företaget i medarbetarundersökningar frågar hur vi mår, blir svaret att vi håller på att gå sönder.

Att använda arbetskraft som mänskligt dragspel har inte räddat medieföretagen eller journalistiken: det har underminerat vår trovärdighet som granskare av andra branschers villkor, det har försämrat våra möjligheter att göra bra journalistik och det gör att talanger lämnar branschen på löpande band.

När mediehusen satsar nytt för att ta sig ur krisen hoppas vi att de drar lärdom av de senaste åren. Man kan inte bygga journalistikens framtid på kronisk otrygghet.
                                                                                Karin Arbsjö
                                                                                Federico Moreno
                                                                                Rebecka Sjöberg
                                                                                Sandra Stendahl
                                                                                Kompetens i Skåne

Fler avsnitt
Fler videos