Västerbottens museum

Utställningar 29 nov, 2016 - 23 apr, 2017

Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi, Västerbottens museum i Umeå visar Linda Maria Thompsons bilder till den 23 april. Hennes bildsvit In place of memory är fotograferad i byar i Ådalen. Den handlar om migration, och utforskar på ett både personligt och politiskt plan sambandet mellan minne, identitet och plats.

 

Abecita konstmuseum i Borås

Utställningar 29 nov, 2016 - 31 dec, 2017

Abecita konstmuseum i Borås visar Svenska Fotoklassiker till den 31 december 2017. Museet har skapat en avdelning för svartvit svenskt klassiskt fotografi. Där presenteras löpande klassiker ur samlingen. Just nu visas Hans Hammarskiöld, George Oddner, Lennart Olson, Sune Jonsson, Walter Hirsch, Anders Zorn, Anders Petersen, Christer Strömholm, Eva Klasson och JH Engström.

Kulturhuset i Borås

Seminarier 23 jan, 2017 - 31 mar, 2017

Kulturhuset i Borås kommer  att under programpunkten Måndagar på Kulturhuset att ge plats åt satir, som både roar och oroar, med start den 23 januari. Bland de medverkande: Carina Milde från EWK-museet, Centrum för politisk illustrationskonst, Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet, kulturjournalisten Ulrika Knutson och journalisten Niklas Orrenius.  På väggarna hänger bilder av Sveriges satirtecknare, bland andra Charlie Christensen, EWK, Joanna Rubin Dranger, Jan Stenmark, Leif Zetterling, Lina Neidenstam, Liv Strömqvist, Magnus Bard, Martin Kellerman, Nina Hemmingsson, Riber Hansson, Robert Nyberg, Sara Granér med flera. Läs mer om programmet här.

Upplandsmuseet

Utställningar 27 jan, 2017 - 23 apr, 2017

Upplandsmuseet i Uppsala visar Carl von Scheeles utställning 100! mellan den 27 januari och den 23 april. Fotoutställningen handlar om ett antal svenska 100-åringar och deras livserfarenhet och levnadsöden. På vernissagedagen samt den 12 februari och den 12 mars håller Carl von Scheele föredrag om 100-åringarna och utställningen.

Röda sten konsthall i Göteborg

Utställningar 3 feb, 2017 - 9 apr, 2017

Röda sten konsthall i Göteborg visar utställningen Asylum av den tyske konstnären och filmaren Julian Rosefeldt mellan den 3 februari och den 9 april. Verket består av nio filmer som tillsammans utgör en visuell videoinstallation. Konstverket undersöker stereotyper som förknippas med olika migrantgrupper, identitet och arbete.
Samtidigt visas konstnärsduon Hanne Nielsen & Birgit Johnsens videoutställning Protect / Release, som tar upp ämnen som asylpolitik och aktivism och visar två av deras senaste verk – Drifting och Camp Kitchen.

Fotografiska i Stockholm

Utställningar 8 feb, 2017 - 2 apr, 2017

Fotografiska i Stockholm visar utställningen Till minne av Lennart Nilsson till den 2 april. Lennart Nilsson (1922 – 2017) har gått bort 94 år gammal. Som en hyllning till honom visar Fotografiska återigen delar ur Ett barn blir till, fotografier i storformat ur Lennart Nilssons världskända serie.

Rocky på Spritmuseum

Utställningar 11 feb, 2017 - 29 okt, 2017

Spritmuseum i Stockholm visar en utställning med Martin Kellermans seriefigur Rocky mellan den 11 februari och den 29 oktober.

 

Hasselblad center i Göteborg

Utställningar 11 feb, 2017 - 14 maj, 2017

Hasselblad center i Göteborg visar Adam Broomberg och Oliver Chanarins utställning Don’t Start with the Good Old things but the Bad New Ones mellan den 11 februari och den 14 maj. Konstnärsduon utforskar fotografins skildringar av krig och våld och fotografiska representationer av mänskligt lidande. Verken kretsar kring två kända bokverk, den tyska dramatikern Bertold Brechts War Primer och den engelskspråkiga versionen av Bibeln kallad King James Bible.

 

Upplandsmuseet i Uppsala

Utställningar 11 feb, 2017 - 23 apr, 2017

Upplandsmuseet i Uppsala visar fotoutställningen Sparade ögonblick mellan den 11 februari och den 23 april. Utställningen utgår från Upplandsmuseets samling av pressbilder tagna på uppdrag av Upsala Nya Tidning och Arbetarbladet. De visar Uppland åren 1935 till 1975.

 

Mindepartementet

Utställningar 16 feb, 2017 - 14 maj, 2017

Mindepartementet i Stockholm visar den polska konstnären Aneta Grzeszykowskas utställning Body of Work, som består av installationer, filmer och fotografiska serier som kretsar kring genus, identitet och kropp men som också berör antropologiska och existentiella frågor. Utställningen pågår mellan den 16 februari och den 14 maj.

Fotografiska i Stockholm

Utställningar 17 feb, 2017 - 14 maj, 2017

Fotografiska i Stockholm visar den kinesiske konstfotografen Ren Hans utställning Human Love mellan den 17 februari och den 2 april.  Han fångar intima porträtt av en generation unga vuxna som växt upp i ett Kina efter Mao. På ett intuitivt och lekfullt, och samtidigt vackert och ömt sätt, förvandlar han nakna kroppar till skulpturala objekt mot en tom bakgrund eller omgivna av naturen.
Mellan den 24 februari och den 14 maj visas modefotografen Patrick Demarcheliers utställning Lumière.

Malmö konsthall

Utställningar 18 feb, 2017 - 14 maj, 2017

Malmö konsthall visar den sicilianska konstnären Rosa Barbas utställning mellan den 18 februari och den 14 maj. Rosa Barbas medium är film och hennes verksamhet relaterar sig på olika sätt till filmiska metoder och genrer.

Västerås konstmuseum

Utställningar 25 feb, 2017 - 7 maj, 2017

Västerås konstmuseum visar en utställning med Aida Chehrehgoshas fotografi och film mellan den 25 februari och den 7 maj.

Galleri Axel i Stockholm

Utställningar 2 mar, 2017 - 2 maj, 2017

Galleri Axel i Stockholm visar Mia Galdes utställning On My Mind  till den 2 maj. Utställningen handlar om Mia Galdes besatthet av att fotografera och berätta, vilket går som en röd tråd genom alla hennes arbeten. Hon berättar om möten och upplevelser, drömmar och fantasier döär hon använder sig själv som utgångspunkt och där olika sidor av damma besatthet är en reflektion av konstnären själv.
Galleriet firar fem år med utställningen Lustrum (latin: femårsperiod, halvt decennium) mellan den 3 och den 25 mars. Några fotografer som ställt ut tidigare på Axel medverkar med  bilder som inte har visats tidigare.

Galleri Kontrast

Utställningar 2 mar, 2017 - 2 apr, 2017

Galleri Kontrast i Stockholm visar Christoffer Hjalmarssons utställning Ukraina - Gnistan som tändes till och med den 2 april.
I Valvet visas Moa Karlbergs utställning Hundred Times The Difference mellan den 8 och den 19 mars.

Örebro konsthall

Utställningar 2 mar, 2017 - 2 apr, 2017

Örebro konsthall visar i samarbete med Black Door Gallery en utställning av Mishka Henner till den 2 april. Med internet, gatubilder och Googles kartfunktion utforskar och avslöjar han människans förhållande till jorden och till varandra.

Landskrona museum

Utställningar 2 mar, 2017 - 23 apr, 2017

Landskrona museum visar utställningen Lars Kleen – Gunnar Smoliansky till den 23 april. Fotografen Gunnar Smoliansky har porträtterat Lars Kleens konstverk sedan 40 år tillbaka. I utställningen visas en samling av Lars Kleens modeller och förstudier till hans projekt, tillsammans med Gunnar Smolianskys fotografier av Kleens konstruktioner/skulpturer.

Moderna museet i Stockholm

Seminarier 2 mar, 2017 - 21 maj, 2017

Moderna museet i Stockholm visar Marina Abrahamovićs utställning The Cleaner till den 21 maj. Hon har under drygt 40 år arbetat med närvaro och den egna kroppen som främsta konstnärliga uttrycksmedel. Utställningen innehåller mer än 120 verk.

Grundemark Nilsson Gallery

Utställningar 4 mar, 2017 - 29 apr, 2017

Grundemark Nilsson Gallery i Stockholm visar utställningen Strike a Pose mellan den 17 mars och den 29 april. Medverkande fotografer: Carl Bengtsson, Julia Hetta, Peter Lindbergh, Helmut Newton, David Sims, Christer Strömholm, Elisabeth Toll, Ellen von Unwerth och Albert Watson.
Galleriet i Berlin visar Dawids utställning Rost mellan den 4 mars och den 22 april.

 

Gallerian Krämaren i Örebro

Utställningar 4 mar, 2017 - 30 mar, 2017

Gallerian Krämaren i Örebro visar utställningen Fotograferna mellan den 4 och den 30 mars. 20 yrkesfotografer från Örebro ställer ut sina bästa verk för att öka medvetenheten hos människor om hur viktigt det är med professionell bild.

Sidor

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies