Karin Pihl

11 januari, 2017 | tilldelas Sture Eskilsson-stipendiet för "sitt nytänkande arbete för frihetliga idéer".

Hon har som samhällskommenterande och opinionsbildande skribent bland annat skrivit för Liberala Nyhetsbyrån, Expressen, Göteborgs-Posten, Upsala Nya Tidning och Liberal Debatt och driver nu senast en humorpodd i Sveriges Radios P3. Stipendiet instiftades av Stiftelsen Fritt Näringsliv/Timbro. Stipendiaten belönas med en resa till USA.

Karin Asmundsson

9 januari, 2017 | Östra Småland, Kalmar, är en av 20 journalister som fått rekreationsstipendium av Journalistförbundet för en vistelse i Riva del Sole.

Övriga stipendiater:
Elin Axelsson, Folkbladet Västerbotten, Umeå
Stefan Bennhage, TTELA, Sjuntorp
Ingrid Borggren, Dagens Nyheter, Stockholm
Patricia Franzén, Jönköpings-Posten, Huskvarna
Bertil Isaksson, SR Norrbotten, Pajala
Andreas Johansson, frilans, Stockholm
Christina Kihlström, Hallands Nyheter, Falkenberg
Cecilia Lönnehed, SVT Göteborg
Christer Nordmark, Värnamo Nyheter
Anette Persson, Nya Wermlands-Tidningen
Elsa Rensfelt, Norrbottens-Kuriren, Luleå
Johanna Saldert, Dagens Industri, Stockholm
Marita Sjöqvist, Hjo Tidning
Anneli Sundbom, Haparandabladet, Luleå
Ove Säverman, frilans, Stockholm
Anna Wallenlind Nuvunga, Tidningen Faktum, Henån
Lars Wallin, Malmö
Kajsa Wedberg, Hem & Hyra, Ljungskile
Mats Österman, Nya Lidköpings-Tidningen, Mariestad

Akseli Valmunen

30 december, 2016 | tilldelas Fotografiskas stipendium Young Nordic Photographer of The Year på 100 000 kronor, egen konstnärlig mentor och separatutställning på Fotografiska.

Motiveringen: ”I kliniskt avskalade bilder lyckas Akseli Valmunen slå an hela etiska känslospektrat från värme och medlidande till de starkaste obehagskänslorna. Att människan börjar leka Gud är ett gammalt ständigt ifrågasatt moraliskt dilemma, som blir än mer aktuell i takt med teknikens framsteg. I närgångna porträtt får Valmunen oss att reflektera över denna frågeställning när avel inte räcker till för att föda det perfekta husdjuret, och kloning istället tar vid. Med ett poetiskt dokumenterande öga betraktar Valmunen sin omvärld, och vi ser med spänning på vart han tar oss i framtiden.”
Han är nyutexaminerad med en Master in Photography från Aalto universitet och arbetar på Helsingin Sanomat. Juryn fastnade för hans serie The Same New Pet, som handlar om forskningsarbetet med kloning på ett laboratorium i Sydkorea. 2015 och 2016 utsågs Valmunen till The Challenger of The Year, Finnish Photojournalism.

Fredrik Lerneryd

FOTO: Bezad Mahmod 24 november, 2016 | har tilldelats TTs fotostipendium på 30 000 kronor.

Han ska använda stipendiet för att avsluta projektet "Slumbalett", som skildrar en balettklass i Kibena, ett slumområde beläget i Nairobi i Kenya. Juryn föll för "det lågmälda sättet på vilket en spirande optimism utstrålas, och en skildring som visar på en annan miljö än den ensidigt eländiga".

Amanda Karlsson

22 november, 2016 | och Emelie Rockler har tilldelats Stiftelsen Barometern och Smålandspostens fördjupningsstipendium inom massmedia.

De får stipendiet för kandidatuppsatsen i journalistik "Det är fruktansvärt det som hänt. Jag bor alldeles här borta": En kvalitativ studie om mordet på Lisa Holm i Aftonbladet och Skaraborgs Allehanda med motiveringen: "Amanda Karlsson och Emelie Rockler har jämfört hur en lokal morgontidning och en rikstäckande kvällstidning berättar om ett uppmärksammat mordfall och hur offer, gärningsman och det lokala samhället framställs i medieberättelserna. Uppsatsen visar hur olika aktörer representeras på antingen ett inkluderande eller exkluderande sätt, och hur mediepubliken inbjuds att delta i en sorgens gemenskap. Studien visar och diskuterar också de skillnader som framkommer mellan hur rikstidningen, med sin geografiska distans till brottsplatsen och lokalbefolkningen, framställer aktörerna jämfört med den lokaltidning som verkar på orten." Stipendiet är på 15 000 kronor.

Moa Höjer

21 november, 2016 | Norrländska Socialdemokraten, och Richard Henriksson, Radiosporten, tilldelas Lars-Gunnar Björklunds stipendium.

Moa Höjer ska studera den nystartade amerikanska damhockeyligan och undersöka vilka lärdomar Sverige kan dra från USA, Hon får stipendiet på 30 000 kronor med motiveringen: "Damhockeyn är på väg framåt i Sverige och hur den ska behandlas för att kunna växa sig starkare är ett ämne som debatteras på flera plan. Inte minst i Norrbotten där Luleå Hockey/MSSK har tagit svensk damhockey till en ny nivå. Den nystartade ligan i Nordamerika har, tvärt emot svenska SDHL, valt att satsa på några få hårdsatsande lag. Att bredda mediebevakningen, både vad gäller kön och vilka sporter som får utrymme, är något som Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel verkligen uppmuntrar. Därför går Lars-Gunnar Björklunds stipendium till Moa Höjer, vars reportageresa kan sätta ett nytt ljus på hur ett större intresse kan skapas kring damhockeyn."
Richard Henriksson ska lära sig mer om sportradions utmaningar och framtida möjligheter, under en inspirationsresa till mediemässan South by Southwest i Texas. Han får stipendiet på 30 000 kronor med motiveringen: "Sportjournalistiken är i ständig förändring. Att ta influenser från andra länder och att få möjligheten att vidareutveckla sig själv inom yrket är något som Svenska Sportjournalistförbundet och Svenska Spel tycker är viktigt. Därför går Lars-Gunnar Björklunds stipendium till Richard Henriksson som genom sin inspirationsresa till South by Southwest i Texas får möjligheten att förkovra sig i de utmaningar som sportradion står inför. Juryns förhoppning är att han kommer att komma hem med nya tankar och idéer att dels använda sig av själv i sitt arbete, dels kunna delge sina kollegor."
20 000 kronor vardera tilldelas:
Mårthen Bergman, Everysport Media Group, Stockholm som ska undersöka vad Detroit Red Wings betytt för Detroit efter stadens konkurs.
Marcus Bühlund, frilans, Stockholm, som ska undersöka vilken väg Sydkoreas landslag i ishockey väljer inför OS 2018 i Pyeongchang där landet för första gången deltar i en olympisk turnering.
Daniel Grefve, Radiosporten, Stockholm, som ska undersöka hur man bygger ett nytt NHL-lag i en stad som Las Vegas.

Rebecka Gordan

2 november, 2016 | Tidningen Arkitekten, är en av tio journalister som tilldelats stipendium från Journalistfonden för vidareutbildning för att gå kursen Datajournalistik vid Södertörns högskola.

Övriga stipendiater:
Cathrine Hofbauer, Dagens Industri, Göteborg
Monica Kleja, frilans, Stockholm
Johanna Kvarnsell, Transportarbetaren, Stockholm
Emilia Mellberg, Produktionsbolaget Munck AB, Stockholm
Åsa Nilsson Rönnqvist, frilans, Huddinge
Miranda Sigander, TT Nyhetsbyrån, Stockholm
Anna-Karin Sivberg, Ekot, Sveriges Radio, Stockholm
Mikael Sjödell, Kaliber och Studio Ett, Sveriges Radio, Stockholm
Jens Tärning, Östgöta Media, Norrköping

Heidi Avellan

2 november, 2016 | Sydsvenskan/HD, är en av tio journalister som har tilldelats stipendium av Journalistfonden för vidareutbildning för att delta i kursen och studieresan "Östafrika".

Övriga stipendiater:
Lisa Bergström, Sveriges Radio, Kulturredaktion, Stockholm
Mikael Björk, Dagens Industri
Karin Bromander, frilans, Malmö
Lisa Grenfors, Nyheterna TV4, Stockholm
Mats Hellmark, Sveriges Natur, Stockholm
Jennie Lorentsson, frilans, Helsingborg
Kristian Pohl, frilans, Stockholm
Johan Rudström, Upsala Nya Tidning
Sanna Trygg, Nationalencyklopedin, Malmö

Adina Rosu

25 oktober, 2016 | Värnamo Nyheter, är en av 16 journalister som fått språkstipendium i spanska av Journalistförbundet.

Övriga stipendiater:
Ursula Stigzelius, frilans, Stockholm
Anders Frelin, Dagens Nyheter
Pär Fredborn Larsson, frilans, Lund
Terese Westberg Suneson, VLT Media, Enköping
Elina Pahnke, frilans, Malmö
Annica Ström, SR Värmland, Karlstad
Ewa-Maria Kriegholm, Fastighetsanställdas förbund
Ida Mårdhed, frilans, Malmö
Karina Morberg, SVT, Stockholm
Lennart Frykskog, frilans, Stockholm
Anna Ehn, frilans, Uppsala
Max Sohl Stjernberg, Marieberg Media, Stockholm
Erik Hofslagare, IDG, Stockholm
Tove Björnlundh, Aftonbladet
Victoria Myrén, frilans, Stockholm

Pontus Ahlkvist

24 oktober, 2016 | TT Nyhetsbyrån, är en av 24 journalister som fått språkstipendium av Journalistförbundet för att studera franska i Aix-en-Provence.

Övriga stipendiater:
Cecilia Alstermark, Kommunalarbetaren
Tobias Andersson Åkerblom, frilans, Göteborg
Anna Bagge, Gefle Dagblad
Sara Borg, Norrtelje Tidning
Nina Brisman, Expressen
Ulrika By, Dagens Nyheter
Camilla Carnmo, frilans, Växjö
Benita Eklund, Tidningen Syre
Claus Granath, frilans, Malmö
Anneli Hanno, Norrbottens Media
Agneta Jacobsson, Sveriges Radio Västernorrland
Jenni Jansson, Säffle-Tidningen
Sarah Kittel-Mårtensson, frilans, Malmö
Anna-Karin Lampou, Södermanlands Nyheter
Maria Lindholm, Dagens Industri
Malin Ottosson, frilans, Täby
Marian Rodikova, Rädda Barnens Riksförbund
Maj Staberg, frilans, Huddinge
Ulla Sundström, Göteborgs-Posten
Lena Tallberg, Bonnier Tidskrifter
Clas Thoresson, Upsala Nya Tidning
Maria A Werner, Sydsvenskan
Maria Zaitzewsky Rundgren, IOGT-NTO

Sidor

Journalisten TV

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies