Gå direkt till textinnehållet

Journalist med livet som insats

Ibland träffar man människor som gjort något exceptionellt. Något extra. Och så hävdar de ändå att de bara gör vad alla andra skulle gjort i samma situation.

Så är det med Joshua, en ung man från Burma. Han är spindeln i nätet för en grupp underground-journalister i Burma och för tillfället är han på besök i Sverige. Jag träffade honom som hastigast igår.

I största hemlighet kartlägger hans journalister vad som verkligen händer i Burma, detta slutna, stenhårt kontrollerade land. Sedan skickar de sina rapporter till Joshua i Thailand.

Han sammanställer materialet och skickar det vidare till nyhetskanalen Democratic voice of Burma, DVB, i Oslo, som i sin tur använder materialet i sina illegala radio och tv-sändningar i Burma.

Annons Annons

Var det någon som sade att vi inte lever i en globaliserad värld?

Joshuas arbete står i centrum för dokumentärfilmen Burma VJ, som gick på SVT nyligen. Den beskriver hur detta nätverk av journalister filmar och dokumenterar upproret i Burma 2007. De smyger in sina videokameror i väskor, eller gömmer dem i armhålan.

Ibland sker det med risk för deras eget liv. En japansk journalist som gick med kameran helt öppet under en demonstration blev ihjälskjuten av militären. En händelse som för övrigt filmades av en av Joshuas korrespondenter. Och när regimen i Burma stängde landet för utländsk press var hans folk de enda som förmedlade bilder från upprorets blodiga slutskede.

Många av dem fick betala ett högt pris. Juntan gjorde allt för att spåra upp de som ”läckt” information till omvärlden. Joshua berättar att en av hans journalister dömdes till 65 års fängelse för ”förräderi”. En annan fick 21 år för att han utan särskilt tillstånd varit ägare av ett USB-minne. 

Sedan dess har Joshua arbetat för att bygga upp ett nytt nätverk och idag har han mellan 90 och 100 korrespondenter aktiva inne i Burma. Han organiserar utbildningar i journalistik på den thailändska sidan av gränsen och smugglar ut sina nya ”korrar” för att lära dem hantverkets grunder.

Ibland reser han själv in i Burma, alltid illegalt och alltid mer risk för att upptäckas och kastas i fängelse. ”De på DVB vill att jag ska sluta resa in i landet. De är rädda att jag ska avslöja för mycket av nätverket om jag grips. Men ibland måste jag resa dit, för att med egna ögon se vad som verkligen händer i Burma.”

Jag vill gärna tro att alla människor, inklusive jag själv, skulle göra som Joshua om vi bara var i hans kläder.

Men jag tvivlar. Ibland krävs det exceptionella människor för att göra exceptionella saker.

Jesper Bengtsson

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler