Gå direkt till textinnehållet
Annika Hamrud
frilansjournalist

Ingen ska behöva bära ”journalistväst”

Sverigedemokraterna uppmanar sina partiförträdare att ringa polisen i stället för att svara på journalisters frågor. SD Habo länkar bland annat till Avpixlat som i sin tur varnar för att ”vänsterextrema” Expressen gör oanmälda hembesök hos ”oliktänkande”.

Partiets uppmaningar verkar ha gått hem. Och det får effekt.

När SD-politikern Eva-Marie Olsson i Malmö ringde polisen kom två piketbilar och tryckte upp journaliststudenten Oscar Schau mot en häck för visitation.

Oscar Schau jobbar med den antirasistiska bloggen ”Inte rasist, men…”, IRM, som de senaste åren levererat avslöjande efter avslöjande om sverigedemokratiska politiker som uttalat sig rasistiskt på nätet.

IRM och Oscar Schau hade funnit att Sverigedemokraternas politiska sekreterare i Malmö, Eva-Marie Olsson, hade skrivit grovt rasistiska kommentarer på en hatsajt. Och inför publicering besökte de politikern. Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Aftonbladet, Expressen, SR, SVT och TV4 tog upp nyheten och avslöjandet fick till följd att Sverigedemokraterna plockade bort Eva-Marie Olsson från valsedeln till kommunalvalet där hon stod som femte namn.

Inga medier skrev dock om det faktum att SD-politikern ringde polisen när Oscar Schau sökte upp henne. Oscar Schaus historia finns återberättad på IRM i den artikel han skrev om Eva-Maria Olsson.

I två dagar försökte Oscar Schau få tag på Eva-Marie Olsson på telefon, utan att lyckas. Till sist skickade han ett SMS där han berättade vad han ville och uppmanade henne att höra av sig. När så inte skedde cyklade han och en fotograf hem till politikern.

När de kommer fram till hennes gata dyker även Eva-Marie Olsson upp på cykel och när båda stannat presenterar sig Oscar Schau och förklarar att han vill ha en kommentar till hennes rasistiska uttalanden. De växlar några ord och Oscar följer henne en meter upp på hennes uppfart. Hon tar då upp telefonen och ringer 112 och säger till telefonisten att hon blir hotad. Sedan går hon in i huset.

Schau och vännen inväntar polisen för att få förklara sig. Medan de står på andra sidan gatan samtalar de med en granne. Efter en stund kommer en MC-polis och sedan två piketbussar. Cirka åtta poliser hoppar ur bilarna och beordrar Schau och fotografen att ställa sig vända mot en häck. Där får de stå i uppemot 30 minuter, de blir visiterade och polisen tar kameran.

Oscar Schau försöker förklara sig, påpekar att han är en journalist som enbart sökt upp en politiker för att ställa en fråga. Men han blir tillsagd att inte röra huvudet och upplever det som att han blir behandlad som en kriminell.

Poliserna låter honom sedan komma fram medan fotografen får stå kvar. Han blir ifrågasatt för att han inte bär ”pressväst” och inte har pressleg.

Oscar påpekar att han inte gjort något olagligt, att han inte har hotat någon utan bara ställt frågor. Han frågar upprepade gånger om polisen hade agerat likadant om han hade representerat Expressen, men han får inget svar.

Till sist släpps Oscar Schau och fotografen med orden ”gör inte om det”.

Att hot mot politiker måste tas på allvar är en sak. Men när polisen åker ut med piketbussar och visiterar och håller kvar journalister som gör sitt jobb håller något på att gå riktigt snett. Inga journalister ska behöva bära ”journalistväst” i dagligt arbete.

Och det är även rimligt att det kommer till allmänhetens kännedom om politiker försöker förhindra journalisters arbete med okynnesanmälningar till polisen. Även när journalisten som drabbats inte jobbar på en stor tidning.

Fotnot: SD undersida, där bland annat SD-politiker uppmanades att ringa polisen om en reporter ville tala med en, är nu borttagen. Läs mer här.

Fler avsnitt
Fler videos