Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Bort med tassarna!

Varför vill Myndigheten för press radio och TV prompt granska innehållet i den fria pressen? Det är klåfingrigt och ansvariga politiker borde sätta stopp för oskicket.

Vi har ett självsanerande system som den fria pressen förbundit sig till. Det är det bästa tänkbara sättet att få en ansvarig press utan att staten lägger sig i. Vi slipper censur och onödiga inskränkningar. Systemet upprätthålls av Pressens opinionsnämnd och Allmänhetens pressombudsman. Allmänheten kan genom denna institution anmäla publiceringar som den tycker är felaktiga.

Staten har en myndighet för press, radio och TV. Den utreder och beviljar presstöd och den har genom åren granskat att public service följer sitt sändningstillstånd och där har även TV4 hängt med.

Det har funnits en idé om att med sändningstillståndet följer ett rimligt krav från staten att granska just det.

Men vad har staten för rätt att granska Aftonbladets TV, Dagens Nyheters, eller Mittmedias? De har inget sändningstillstånd som staten behöver granska. Ändå har tjänstemän på myndigheten bestämt att göra just det. Hur är det möjligt?

Myndigheten har kort sagt sett ett utrymme att tolka sina regler så att de kan granska tidningarnas TV-sändningar på nätet. De har inte bara gett sig rätten att granska anmälningar utan tar på eget initiativ upp och granskar den fria pressens TV-sändningar. På sitt senaste sammanträde tog myndigheten själv initiativ till att granska bland annat DN och Nynäshamns Posten och Granskningsnämnden fällde DN.

Vi har tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen och för kommersiella yttranden har vi dessutom marknadsföringslagar som reglerar pressen. Det räcker.

För övrigt har vi som sagt det självsanerande systemet. Det är obegripligt varför staten ska in här och peta – och obehagligt. Myndighetens kliv framåt i denna fråga skapar oro. För vad är det övergripande syftet – vill vi ha medielagar som i Centraleuropa, är målet att staten ska ha större inflytande över innehållet i vår press?

                                                           ***

”Vi behöver pressen för att se till att makten hålls ansvarig för det den gör.”
Skådespelaren Meryl Streep satte i sitt tal på Golden Globe-galan fingret på vad det handlar om. Talet har delats många miljoner gånger och det är hoppfullt. Många inser fortfarande att det är makten som behöver granskas av journalister och inte tvärtom.

När maktens yttersta representant i USA, presidenten, attackerar arbetande journalister, så visar han att yttrandefrihet och oberoende medier inte är särskilt mycket värda för honom.

Det är möjligt att han vann valet på att läxa upp journalister. Men att en president i ett demokratiskt land vägrar svara på frågor på en presskonferens är galet.

Vi måste alla protestera mot den typen av maktfullkomlighet och visa vår solidaritet med de som utsätts. Om en makthavare vägrar svara på en reporters fråga, så får andra ställa den igen. Och igen.

                                                           ***

Vi har också våra egna absurda debatter att fundera på. Som den när Katerina Janouch kräver Peter Wolodarskis avgång, för att hon inte tycker sig blivit korrekt bemött, eller den hårresande forskningsartikeln som bland annat anklagar Aftonbladet Kultur för att sprida Kremlpropaganda.

 

STICK

RESPONSIV JOURNALISTEN.SE
Denna vecka kommer Journalisten (äntligen!) att bli mobilanpassad. Under våren kommer det att ske fler förändringar både med sajten och med magasinet. Hör gärna av er på mejl om ni vill vara med och påverka innehåll eller utseende på sajt och papper: hg@journalisten.se

Fler avsnitt