Gå direkt till textinnehållet

Lägg inte ner Publicerat!

P1s mediegranskande magasin Publicerat läggs ner vid årsskiftet, berättade Journalisten.se. Efter beskedet startades Facebook-gruppen ”Lägg inte ner Pub­licerat i P1” och en namninsamling mot beslutet.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Förra månaden när jag deltog på ett FN-möte i Wien, arrangerat av UNESCO, träffade jag Frank La Rue, FNs specialreporter för yttrande- och tryckfrihet. När jag intervjuade honom frågade jag honom om fallet Dawit Isaak, och hur han kunde känna till det. Han svarade att han blivit intervjuad av Sveriges Radio och jag förstod att det var i programmet Publicerat.
Det är också i det programmet som Dawit Isaaks namn nämns varje gång. Samma sak med Martin Schibbye och Johan Persson, när de satt fängslade i Etiopien. Efter varje program berättade programledaren Åke Pettersson om fallet.

Publicerat har också, liksom flera tidningar, uppmärksammat mitt fall. Jag är en asylsökande journalist från Bangladesh, som blivit nekad asyl i Sverige och som har fått leva som papperslös här. Jag var maktlös när Migrationsverket ifrågasatte om jag var journalist eller inte, fast jag studerat journalistik här och är medlem i Journalistförbundet. Publicerat tog upp och drev mitt fall, vilket fick många människor att ställa upp för mig så att jag fick någonstans att sova och bidrag till mat.
Utan Publicerat, som tagit upp flera asylsökande journalisters fall, skulle många journalister som bevakat demokrati i hemlandet vara helt oskyddade.
Allt som jag har tagit upp är på mikronivå. Om ett bra medieprogram läggs ner får det effekt på makronivå.

I Reportrar utan gränsers Index 2012 har Sverige halkat ner från första plats till plats 12. Är det en skam för Sverige? Ja, men det är sant, om vi tänker på demokrati, tryckfrihet och mediebevakning.
Vi behöver demokrati och fria medier och vi behöver Publicerat och andra mediegranskande program. Vi behöver ha koll på medielandskapet i världen – det ändrar sig varje dag, varje sekund. Program som Publicerat och Medierna är inte tillräckligt för att hålla koll på allt.
Vi behöver fler, inte färre, me­diegranskande program, som Helena Giertta skrev i sin ledare på Journalisten.se. Så minska inte mediebevakningen. Lägg inte ner Publicerat!
Många har gillat Facebook-gruppen ”Lägg inte ner Publicerat i P3” och många lyssnare har skrivit på namninsamlingen.

Annons Annons

När jag har pratat med Cecilia Bodström har hon berättat att Sveriges Radio har planer på nya mediegranskande program eller inslag med mediegranskning i andra program. Tidigare har hon sagt till Journalisten: ”Nästa år satsar vi mer på Kulturnytt. Vi minskar inte mediebevakningen, men lägger ut den på flera program.”
Min fråga till Cecilia Bodström är: Vad är viktigast? Kulturnytt eller mediebevakningen? Vi håller inte med om dina åsikter. Vi behöver fler, inte färre program som tar upp medieutveckling, mediediskussion och medie­övertramp.
Medielandskapet i världen förändras och vi kommer att hamna efter i rapporteringen. Vem bryr sig?
ANWAR HOSSAIN

Fler avsnitt
Fler videos
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Lägg inte ner Publicerat!

Lägg inte ner Publicerat! Vi behöver fler, inte färre mediegranskande program.

I måndag var jag på en debatt om mediegranskning, som Simo Mediestudier arrangerat. Den var intressant och många aspekter på frågan kom upp, även om alla var rörande överens om behovet av kvalificerad mediegranskning. En av slutsatserna var att det behövdes ett nytt magasin i TV.

Dagen efter debatten kunde Journalisten avslöja att ett av Sveriges Radios mediegranskande program Publicerat ska läggas ner.

Det är sant, som SVTs programchef Jan Axelsson sa då och som P1s kanalansvariga Cecilia Bodström säger nu, att det pågår mediegranskning i många kanaler, morgonsoffor, nyhetsprogram, kulturprogram, bloggar, mediekrönikor m m. Men när Cecilia Bodström menar att det kan ersätta ett mediegranskande program som Publicerat gör hon det för lätt för sig.

Annons Annons

Genom att ha särskild programtid för mediegranskning garanterar man att granskningen faktiskt görs. Medierna i P1 gör sitt utmärkta aktuella program varje helg och Publicerat har kompletterat deras reportage och debatter med samtal, fördjupningar och internationella utblickar.

P1 vill ersätta Publicerat med att medierna ska granskas i andra program. Jag hade hellre sett att de skulle granskas i andra program – också. Vi behöver fler, inte färre program som tar upp medieutveckling, mediediskussion och medieövertramp.

Om Cecilia Bodström valt att ersätta Publicerat med ett annat medieprogram hade det varit bättre, men en grundfråga finns ändå kvar.

Samtidigt som Sveriges Radio stänger Publicerat avhänder man sig också programledaren Åke Petterssons kompetens. Han är en av Sveriges mest meriterade mediejournalister och har trots en stadig avlövning av resurser kunnat fortsätta göra ett intressant program. I 30 år har han bevakat medierna i Sverige, först med Vår grundade mening och sedan med sitt eget program Publicerat.

Vad jag förstått är han inte en av de reportrar som nu ska bevaka medier till alla andra program. Det är oklart vad han ska göra i stället.

Var kommer vi efter nyår får höra diskussioner som den här (se nedan) som kommer i helgen?

”Partipress tillbaka som åsikts-TV?
Ida Willig, medieforskare vid Roskilde universitet säger att Danmark gått från partipress till omnibusspress och är inne på det hon kallar segmentpress, vilket betyder att tidningarna riktar in sig på vissa livsstilar och ämnen, och struntar i andra. Henrik G Bastiansen från Volda i Norge anser att sedan partipressen dött i Norge har landet blivit ett konformt konsensusland. Och svensk medieforsknings nestor Lennart Weibull berättar om hur det ser ut i Sverige.”

Jag är normalt sett restriktiv med vad jag gillar och är med i på Facebook. Men jag gillar sidan Lägg inte ner Publicerat i P1.

Kanske Cecilia Bodström kommer att få rätt, kanske kommer bevakningen av medievärlden att bli bättre efter nedläggningen av Publicerat. Vi får se om ett år, men jag är mycket skeptisk. Kanske kan Sveriges Radio ändra sig så att Publicerat är kvar under året som kommer, samtidigt som P1 ska satsa på mediegranskning i andra program. Då får vi verkligen en bra mediebevakning i Sveriges Radio.

Fler avsnitt
Fler videos