Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Ovärdigt av DN

Berättelserna om hur personalen på DN behandlas är så hårresande att man nästan undrar om de är sanna.

De tio som sagts upp och de tolv som omplacerats har behandlats på ett sätt som inte är värdigt. Chefredaktören Peter Wolodarski säger att det inte finns någon vilja att skapa rädsla eller oro i organisationen.
Om det är sant, vad kan det då finnas för skäl för beteendet?

Det finns nog få yrkesgrupper som är så medvetna om konjunktur och strukturella förändringar i branschen som journalister. Varje dag matas vi med beskrivningar över hur illa annonsmarknaden utvecklas i tidningarna och oron över när detta även ska slå mot TV och radio.

Att DN drar ner sin redaktion med över 50 personer är drastiskt och undergräver pub­licistiken, men neddragningen hade ändå mötts av förståelse. Om det inte vore för sättet den sker på.
Mångåriga medarbetare som förs till personalchefen känner sig som offerlamm. Medarbetare som kanske av en slump just nu befinner sig i en position som ledningen bestämt sig för att ta bort.

Genom omplaceringarna kommer man undan Las och kan välja, till synes godtyckligt, vilka som ska hamna på det som uppfattas som meningslösa projekt. Acceptera eller sluta är den hårda uppmaningen.
Många av dessa medarbetare har i trettio år eller mer försvarat tidningen, fyllt den med innehåll och skapat ett mervärde till tidningens läsare. Nu kastas de bort som trasor. Det är som sagt ovärdigt. Det hade varit ovärdigt beteende av vilken ägare som helst, men blir ännu värre när det rör sig om ägarna till Sveriges största morgontidning, där anständighet tidigare har rått.

TV4 har nu visat vad de hade för syfte när de delade upp bolaget, så att journalisterna hamnade i ett annat bolag, Nyhetsbolaget, än det som drog in annonspengarna, TV4. Genom att ständigt underbetala för det innehåll Nyhetsbolaget gör, kan man visa på förlustsiffror och göra neddragningar.
Hur TV4  kommit på något så huvudstupa tokigt som att lägga ner lokalbevakningen av Stockholm är obegripligt. Alla som är någotsånär bevandrade i lokaljournalistik, förstår att det inte är samma sak att bevaka Stockholm ur ett riksperspektiv som ur ett lokalt perspektiv. Nog måste även TV4-ledningen veta det?

På samma gång försvinner TV4s lokalredaktioner i Helsingborg, Borås och Linköping. Det är innehållet, journalistiken, som ska bantas. Det är ett kortsiktigt tänkande. För de kan väl inte tro att de lokala annonserna kommer att finnas kvar om det inte finns lokala nyheter, lokal publik?

PS. Missa inte vårt språkseminarium om terminologi på torsdag den 17 oktober. Anmäl dig på Journalisten.se.
 


+

Regeringen har bestämt sig för att inte gå vidare med utlandsspionerilagen. Alltså den som skulle inskränka ytterligare i Tryckfrihetsförordningen med en ny punkt i brottskatalogen. Det är bra.
    Däremot föreslår regeringen ett annat yttrandefrihetsbrott: olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige.
Det finns skäl att fortsätta hålla ögonen på vad som sker.
 

Riksdag & Departement ska läggas ner. Det är ett märkligt beslut som riksdagsstyrelsen kommit fram till. Det fanns intressenter som ville ta över, men de fick inte ens lägga fram sina förslag. Beslutet fattas slutgiltigt inte förrän nästa vår. Kan man hoppas på att partierna sansar sig och ändrar inriktning? Riksdag & Departement behövs som en granskare av vad som sker i våra högsta beslutande organ.

 

Fler videos
Fler avsnitt