Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Sverige bör ta lärdom

Det högsta och det lägsta, bästa och sämsta. Så har man länge kunnat beskriva den engelska pressen. Den låga, skvallriga, halvljugande pressen har balanserats av de granskande och fördjupande texterna i den kvalitativa pressen. I Sverige har skillnaderna mellan olika medier aldrig varit så stora som de är i Storbritannien.

Men nu är det som om proppen fullständigt gått ur. Daily Express kampanj för att stoppa invandringen av rumäner och bulgarer är pinsam. Men den verkar också vara en del av ett hårdnande politiskt klimat i Storbritannien. I somras körde flakbilar omkring i Londonområdet med reklamskyltar med budskapet: ”Åk hem eller bli arresterad”. Enligt uppgift ska den brittiska befolkningen inte heller ha reagerat nämnvärt på Daily Express kampanj. Kanske för att de inte väntar sig mer av denna skandaltidning, men kanske också för att debattklimatet sjunkit till så låga nivåer.

I Storbritannien är pressen hårt politiserad, just därför är det extra sorgligt att det självsanerade pressetiska systemet inte längre fungerar. Det nyss påskrivna kungliga fördraget, där den politiska makten bland annat hotar med mångmiljonböter för medier som går över gränsen, gör mer skada än nytta. Att lagstiftningsvägen försöka tvinga pressen till etik är en dålig idé.
Regeringen Cameron har dessutom ett särdeles dåligt anseende när det gäller synen på medier. När David Cameron attackerar The Guardians artiklar som grundar sig på läckor från Edward Snowden, skämmer han ut sitt land.

Det är svårt att hitta diktatorer som skulle hota medier lika oförblommerat som han har gjort. Det är en stor fara att ickedemokratier kan ta exempel från den demokratiska delen av världen när de använder sig av censur eller andra sätt att strypa den fria pressen.
I en demokrati ska även föraktade åsikter kunna uttryckas, Daily Express har den demokratiska rätten att uppmana sina läsare att skriva på för att stoppa invandringen. Men journalistikens viktigaste uppgift är att granska makten, inte att kampanja mot de svagaste i samhället.
När det gäller det publicistiska stödet för The Guardians Snowdenavslöjanden är det världsomspännande. Fri och självständig journalistik är viktig för alla demokratiska krafter i världen. Den behöver också kompletteras med etiska normer, som medierna själva står bakom. I Storbritannien finns inget fungerande pressetiskt system och samtidigt en regering som hotar den fria pressen. Det är mycket allvarligt, särskilt i beaktande av att Storbritannien är en av de första demokratierna i världen. 

Sverige bör ta lärdom av hur snabbt det kan gå att urholka pressetiken. Vi är just nu i en skakig situation där några av de största tidningarna inte bidrar till det pressetiska systemet. Det är på sikt en fara. Klarar vi inte att ordna ett eget självsanerande medieetiskt system, kan politiker komma att använda slaskjournalistik för att motivera inskränkningar vad gäller viktiga avslöjanden av den typ som kommit från Snowden.

Aftonbladet friades från förtal/förolämpning för sin granskande artikel om bluffande mäklare. Samma artikel som fälldes av PON tidigare i år. Både friandet och fällandet är logiska och förtals/förolämpningsdomen även viktig för yttrandefriheten. Dessa artiklar måste kunna  publiceras inom tryckfrihetens ramar.

Vad som däremot är konstigt är kvittningsreglerna som straffar de tidningar som frikänns. Enligt uppgift får Aftonbladet betala 100 000 för sina egna rättegångskostnader trots att tidningen friades.
Kvittning är ett undantag. Tanken är att det ska bli mindre ekonomisk risk för enskilda att stämma tidningar.
Det är vällovligt, men det bör bekostas av någon annan än den som friats i en rättegång. För en tidning utan Aftonbladets ekonomiska resurser kan kvittningen bli besvärlig.

 

 

Trots kris – PRIS

Neddragningarna på redaktionerna är en fara för den journalistiska kvaliteten. Men nomineringarna till Stora journalistpriset visar att den granskande journalistiken står stark. Det inger hopp.

 

Vapendom till HD

Högsta domstolen ska ta upp vapendomen mot Expressen. Det är utmärkt. Kanske det där finns jurister som vet att skilja mellan granskande journalistik och brottslighet.

Fler videos
Fler avsnitt