För mycket reklam?

5 april, 2012 |

En man i Gävle har anmält Bonniers tidning Vi i Villa för ojust marknadsföring till Konsumentverket. Mannen anser att tidningen innehåller för mycket reklam för att den ska räknas som samhällsinformation, och att hans "Ingen reklam tack- skylt" borde sätta p för utdelningen av tidningen. "Tidningen innehåller reklam på 70 av 90 sidor", skriver mannen upprört till Konsumentverket.

Övrigt noterat

Outtröttlig symbios

9 oktober, 2013 |

Har du också funderat över exakt hur ofta kriminologprofessorn Leif GW Persson egentligen figurerar i svenska medier? Grubbla inte längre, surfa in på DagensGW, "en hyllningsblogg" där alla kan hjälpas åt att fylla på med dagsaktuella GW-klipp. Ett hett tips: leta i Expressen. Enligt bloggen har GW i höst varit med hela nio dagar i rad i Expressen, eller 15 av 18 dagar.

Fox News leker Minority Report?

8 oktober, 2013 |

Om vi skulle göra om nyhetsstudion riktigt rejält för att piffa upp sändningarna? Så kanske Fox News tänkte. Men resultatet? Nja. ”Breathtakingly ridiculous”, tycker The Verge, och undrar om Fox News hämtat de enorma pekskärmarna från science fiction-dystopin Minority Report (som vid filmatiseringen kring millennieskiftet skulle spegla framtidens teknik). Döm själv.

Hatet från finsalongerna

25 september, 2013 |

Hatattackerna på journalistkåren kommer inte bara från anonyma röster på nätet - utan från etablerade kulturpersonligheter. Efter John Cleeses frontalangrepp på den "depraverade, motbjudande" brittiska pressen väntar nu en hel serie förolämpningar i Lars Noréns nya dagböcker. Aftonbladets Martin Aagard har bläddrat i dem och hittat omdömen som "kloakråtta", "likhundar" och "pompös manet" om namngivna och icke namngivna journalister.

Till minne av Bakjour

11 juni, 2013 |

Har du – till skillnad från Journalistens krönikör Andreas Ekström – svårt att sluta gråta över Bakjours död? Vänd dig till Youtube och rys lite över ”Leet de parade”-hyllningen till den insomnade bloggen.

Norrmän vill slå intervjurekord

24 maj, 2013 |

Norska kvällstidningen VG inledde i går ett försök att slå världsrekord i direktsänd intervju. Målet är att intervjun med historikern Hans Olav Lahlum ska pågå i 30 timmar. Få tittare vill dock följa sändningen, uppger TT .

Frågade Mo Farah om han sprungit förut

27 februari, 2013 |

LaTonya Norton på amerikanska TV-stationen WSDU intervjuade dubbla OS-guldmedaljören Mo Farah efter dennes seger i en halvmara i New Orleans och avrundade intervjun med att ställa frågan: ”Har du sprungit förut? Det här är inte första gången du springer?” Mo Farah svarade med ett leende att han har sprungit halvmara förut, men inte i New Orleans. Reportern konstaterade att Mo Farah har fått en ”bra start” på karriären genom segern i ”Rock ’n’ Roll”-halvmaran. WSDU skyllde först på dålig klippning i inslaget, men bad senare om ursäkt för misstaget.

En klassiker är född

3 januari, 2013 |

Resumé har på ett föredömligt sätt rett ut sociala medier-snackisen om Fagersta-Postens snopplöp. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson frågade tidigare i veckan på Twitter om löpet kunde vara äkta och föreslog att det i så fall skulle bli en klassiker. Löpsedeln lyder: ”20-åring kastade kebabsås på sin flickvän – fick rivmärken på snoppen.” Löpet är äkta och gjordes för tre år sedan berättar nyhetschef Ola Wahlsten för Resumé. Återstår då att konstatera att ett nytt klassiskt löp fötts.

Twitterjournalister vs Vita huset-korrar

20 december, 2012 |

På en presskonferens i Vita huset i onsdags höll Barack Obama ett anförande om striktare vapenlagar efter massakern i Newtown. Men de första frågorna från journalisterna rörde i stället det ”fiskala stupet” som hotar att kasta USA, och resten av världen, i en djup recession om inte kongressen kommer överens om en budget före 1 januari. Först efter 15 minuter kom den första frågan om vapenlagar. Vid det laget hade Twitter exploderat. Framför allt var det twittrande journalister som var ursinniga på att korrarna i Vita huset inte verkade ha koll på den nationella agendan, som var vapen – inte nåt jättetråkigt fiskala stupet. Det blev snabbt en egen meme med hashtaggen #DCPressQuestions.

Fängslande radio

14 december, 2012 |

Den brittiska motsvarigheten till Granskningsnämnden, Ofcom, kontaktades av fängelset Downview med anledning av en problematisk radiosändning. Någon av fångarna lyckades återkommande bryta in i fängelsets interna radiosystem och sända meddelanden som bland annat refererade till olika sätt att fly från fängelset, samt tog upp aktuella ämnen som om muslimska fångar skulle tvingas äta bacon. Ofcom kunde medelst triangulering identifiera radiopiraten, som i rätten förklarade tilltaget med att han ”kände sig ensam”.

Dom över Troells film

7 december, 2012 |

I dag har Jan Troells film om tidningsmannen Torgny Segerstedt, Dom över död man, premiär och recensenterna har sagt sitt:
"Men allra bäst är spökena, som likt bergmanska vålnader hemsöker honom på gamla dagar." Fredrik Sahlin, SVT
"Troell har gjutit om monumentet Torgny Segerstedt med de brister, hål och bevekelsegrunder – fast utan billigt psykologiserande – vi människor bär på.” Hynek Pallas, SvD
"Allt som har med pressfrihet, ordets makt och den politiska striden runt det göteborgska flaggskeppet vill jag bara se mer av." Helena Lindblad, DN.

Sidor

 

Webbfråga

Vilket format var bäst?

Redaktionsbloggen

mer

Grodor

Fler grodor

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies