Gå direkt till textinnehållet

13 häftigaste grejerna du aldrig kan ana om kongressen

Allt du behöver veta om Journalistförbundets kongress 2014, i buzzfeedtappning. Joråsåatte.

1. Den tråkigaste kongressen, EVER.
Okej, tråkigaste är kanske fel ord. Ansvarsfullaste, kanske. Eller mest konstruktiv som HDs Hedvig Juhasz-Toth uttryckte saken från talarstolen på torsdagseftermiddagen. De brännande debatterna uteblev och kongressen uppvisade sömngångaraktig enighet. Det mest inte alls chockerande ögonblicket var när kongressen enhälligt antog en stadgeändring som innebär att förtroendevalda i förbundet måste ställa upp på principen om alla människors lika värde. Prognosen var två timmars debatt men punkten klarades av på ett par minuter – till rungande applåder. (Hatsajterna reagerade som väntat lika snabbt, med avsky för medieelitens åsiktstyranni.) 

Men den allmänna meningen är att förbundsstyrelsen och tjänstemännen på kansliet har gjort ett så bra jobb med yttrandena över motionerna så att mycket litet finns att tillägga.
 
2. Otrygghet schmotrygghet.
Arbetstryggheten har med åren urholkats på så många sätt att det inte är meningsfullt att prata om frilansars, bemanningsanställdas eller visstidsanställdas otrygghet som isolerade öar, utan ett formidabelt Mikronesien. Kongressen beslutade därför att inrätta ett otrygghetsråd som ska arbeta med att minska otryggheten för alla grupper i förbundet. Men det kommer förmodligen inte att heta otrygghetsrådet, eftersom det låter som en antipol till Trygghetsrådet.
 
3. Frilansarna vann, ja typ allt.
Ja, frilanskongressen var 2008, men Frilans Riks förarbete inför kongressen 2014 slog nog det sex år gamla motionsrekordet och gav utdelning. Två frilansar sitter nu i förbundsstyrelsen, förbundet ska tillsätta en utredning om frilansars villkor, samt om tidningsutgivarnas strategi för frilansmaterial – och kravet för att få bli frilansmedlem sänktes från 4 månader i yrket till 1 månad.
 
4. Arbetsgivarna är ruttna.
Ja, nja, eller kanske är det finansieringsmodellerna som är ruttna som leder till att vissa arbetsgivare beter sig ruttet mot sina anställda och uppdragstagare. Potato potato. Ruttnast är hur som helst uppenbarligen finansieringsmodellerna på Dagens Nyheter.

Från talarstolen, på golvet och framför allt i baren på kvällarna återgavs ögonvittnesskildringar från en mediebransch i fritt fall, och som fick nackhåren att resa sig på åhörarna.

Kanske var det därför kongressen uppvisade så stor enighet. Det finns inte tid eller energi för internt käbbel i Journalistförbundet när läget är som det är.
 
5. Bemanningsanställda vann kongressen.
Glöm punkt 3. Det här var precis som kongressen 2011 de bemanningsanställdas kongress. Äntligen fick förbundet en bemannare i styrelsen, Anna Flytström från Schibsted Media. Ett stort antal frågor som rör bemanningsföretagen skickades till förhandlingsdelegationen. Vilket innebär att det är först när kollektivavtalsförhandlingarna är klara som vi vet om bemannarna verkligen är kongressens vinnare. Men, som en vis man en gång sa, att om man inte tar ut segrarna i förskott i den här branschen får man aldrig fira en seger.
 
6. Undergången är nära.
Ja, eller det är vad några ombud befarar när nu Journalistförbundet ska utreda om vi ska släppa in kommunikatörer i förbundet i syfte att vända medlemstappet. Vägen till helvetet är som bekant kantad av goda intentioner och PR-konsulter.
 
7. Journalister är goda människor, inte bara duktiga.
I skarp kontrast till sina arbets- och uppdragsgivare (se punkt 4) är journalister altruistiska, godhjärtade, värnar the little people, demokrati, mångfald och en hyfsad arbetsmarknad. No kidding. Så här är det. Det här är ingen ironi.

Det är bara att läsa de många uttalanden som kongressen gjort för att inse att kampen för en drägligare tillvaro och ett bättre samhälle inte alls falnat. Kongressen uppmanar bland annat världens alla regeringar att agera kraftigare mot våld och hot mot journalister, den svenska regeringen att reformera presstödet, mediebolagen att respektera det lokala fackliga arbetet och att sluta skapa otrygghet på arbetsmarknaden och kongressen efterlyste också en politisk vilja att försvara öppenheten i samhället.

Att Journalistförbundet ofta jobbar i motvind och uppförsbacke är inget skäl att sluta jobba, utan att jobba hårdare, som ett ombud uttryckte saken.
 
8. Hallå, vad hände med handlingsplanen?
Den blev begriplig. Det beror på crowd sourcing.
 
9. Mat. Mat, mat, mat.
Kongressombud äter kopiösa mängder. Tror Journalistförbundet. "Jag visste inte att jag hade en godisgräns. Men nu har jag nått den", säger ett äcklat ombud.
 
10. Dramah. Dagspress vs Valberedningen.
Dagspressdistriktet hamnade i konflikt med valberedningen, och den senare avgick med pyrrhussegern. Ränksmideri eller lögner? Ingen vet, men pajkastningen såg ut ungefär så här i kulisserna:
Dagspress: "Valberedningen lobbar mot våra nomineringar."
Valberedningen: "Dagspress sprider osanna uppgifter."
Dagspress: "Valberedningen ska veta hut."
Valberedningen: "Vi är kränkta."
Dagspress: "Vad gör ni här, ert jobb var ju klart för en vecka sen?"
Det hela avslutades dock i försoningens tecken och "no hard feelings" som valberedningens sammankallande Cicci Renström Suurna sa från talarstolen.
 
11. Ja, Dagens Media är bättre på att sätta rubriker.
Journalisten.se: "Medlemsavgiften höjs med tio kronor."
Dagensmedia.se: "Avgiftschock för lågavlönade journalister stoppas."

Men vi lär oss, vi lär oss. Och Erik Wisterberg, ombud på kongressen och reporter på Dagens Media har typ lovat oss en rubbe-kurs.
 
12. Det blev en ny styrelse, i huvudsak gammal.
Sju omval, fem nyval är ändå en stor omstöpning och kanske generationsväxling 2.0. Journalistförbundets ordförande heter fortfarande Jonas Nordling.
 
13. Journalister ska börja berätta sanningen. Meh, varför börja nu?
Journalistförbundet fick nya yrkesetiska regler, bland annat ska medlemmar vara återhållsamma med att använda dolda inspelningar i syfte att publicera och vara försiktiga med att citera icke-offentliga personer som uttalar sig i sociala medier. 

Dessutom införs en skrivning i inledningstexten till reglerna där det framgår att journalister ska sträva efter att rapportera korrekt. Det har inte funnits med tidigare. Det verkar inte hatsajterna ha upptäckt än, vi väntar med spänning på reaktionerna på detta dramatiska kongressbeslut.
Fler avsnitt
Fler videos