Gå direkt till textinnehållet

18 journalister greps i Vitryssland

18 journalister greps på söndagen i Vitryssland när de skulle bevaka en demonstration. Fyra av dem kommer att åtalas för bland annat att ha gjort motstånd mot polis.

Pressfrihetsorganisationen BAJ rapporterar att totalt 18 journalister greps på väg till eller från demonstrationer som på söndagen hölls i tre vitryska städer.

I staden Orsha stoppade polisen kanalen Belsats bil och grep journalisterna i direktsändning. Teamet var på väg till polisstationen för att få kommentarer från en gripen aktivist när de själva greps. Journalisterna släpptes efter några timmar men en av dem fick böter för trafikförseelse.

Efter protesten i Orsha greps ytterligare tre journalister och fick tillbringa natten i häktet, misstänkta för att ha vägrat lyda polisens order.

Annons Annons

Flera gripanden gjordes under dagen och totalt är fyra journalister misstänkta för brott i samband med att de var på väg för att bevaka protesterna. Gripandena och frihetsberövandena medförde att de flesta journalisterna inte fick möjlighet att bevaka protesterna.

”Det handlar om grova överträdelser av våra kollegers rättigheter”, säger Andrus Klikunou, ordförande i BAJ i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos