Gå direkt till textinnehållet

18 sägs upp på NSD och Kuriren

Samtliga fotografer sägs upp på Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren. NSDs chefredaktör Kalle Sandhammar uppger för Journalisten att totalt 13 tjänster på redaktionerna kommer att försvinna. UPPDATERAD

Samtliga fotografer sägs upp på Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren. Totalt 18 tjänster försvinner.

NSDs chefredaktör Kalle Sandhammar uppger i ett mejl till Journalisten att det handlar om ett sparpaket om motsvarande 18 tjänster totalt på Norrbottens Media. Det rör samtliga avdelningar i företaget, men 13 av tjänsterna är på redaktionerna.

Sammanlagt sex fotograftjänster berörs. Förhandlingar om neddragningen inleds nu och målet är att förändringarna ska vara genomförda till årsskiftet.

Annons Annons

”Trots att vi har varit framgångsrika i våra satsningar och klarat oss bättre än många andra tidningar så måste även vi hålla efter våra kostnader. Därför gör vi detta nu”, skriver Kalle Sandhammar i mejlet, och fortsätter:

”Det är alltid känslosamt när medarbetare måste lämna tidningen. Jag känner mycket med de som drabbas. Vi har jätteduktiga fotografer så det är en smäll, man kompenserar inte rakt av för bra yrkespersoner.”

Orsaken till att Norrbottens Media nu väljer att göra sig av med samtliga fotografer är enligt företaget att man är inne i en digital omställning och vill öka flexibiliteten och har därför valt att växla viss specialitet mot mer multikompetens.

”Därför har vi valt att inte ha dedikerade fotograftjänster. Det innebär dock inte att vi avskaffar bilden i vår journalistik. Många av våra reportrar fotograferar redan och vi utökar vår frilansbudget. Vi kommer även fortsatt att ha bra bildjobb i NSD. Till exempel ser jag framför mig att sport och vissa reportagejobb fortfarande kommer att tas av fotografer”, skriver NSDs chefredaktör Kalle Sandhammar.

Fler avsnitt
Fler videos