Gå direkt till textinnehållet

40 år i friidrottens tjänst

Efter nästan 40 år som redaktör för Tidningen Friidrott och Friidrott.se går nu sportkändisen A Lennart Julin i pension. Närmare 20000-30000 artiklar i ämnet har Julin fått ihop genom åren utan att följa vare sig Twitter eller Facebook-flöden.

Vi känner honom som den kunnige expertkommentatorn som bevakat ett antal OS och Friidrotts-VM för olika medier. A Lennart Julin började dock sin bana som statistikskrivare för Tidningen Friidrott 1973. När sedan redaktören skulle sluta 1979 var det A Lennart, som saknade journalistutbildning, som fick ta över.

Vad ska du göra nu?

– Jag är en person som aldrig haft svårt att sysselsätta mig själv. När man är uppbunden med nyhetsförmedling har jag inte alltid kunnat förverkliga mina ideér om längre artiklar och analyser. Nu finns det tid för sådant, säger han till Journalisten.

Kommer du inte sakna att skriva om friidrott varje dag?

– Nej, jag kommer alltid leva med friidrotten och följa det som händer men i bland är det roligast att prata friidrott.

Hur många artiklar har det blivit genom åren?

– När Tidningen Friidrott fanns mellan 1979 och 1998 kom den med 16 nummer varje år. Jag skrev nog 25 sidor i varje nummer. Sedan hemsidan drog i gång har vi gjort fler korta nyhetsnotiser och producerat över 18 000 artiklar där. Av dessa har jag nog skrivit 15 000 själv. Jag har aldrig varit intresserad av att vara en sportjournalist som skriver om all sport. När jag började som statistikskrivare på ideell basis 1973 hade jag inte en tanke på det här.

Hur hittade du nyheterna till tidningen och sajten?

– Utgångspunktet är det egna intresset. Man behöver hela tiden ha tentaklerna ute och jag läser internationella webbsidor och tittar på allt som visas i TV. Jag har också gått på många tävlingar och pratat med folk för att fånga upp saker. Men jag har aldrig ägnat mig åt Twitter eller Facebook för att hitta nyheter. Jag har också alltid haft som regel att man inte ska skriva en rewrite på något som någon annan redan gjort. Då måste man tillföra något eget till artikeln, nya frågor som inte varit uppe tidigare.

Får vi fortsätta höra dig i TV4 framöver?

– Ja i alla fall det här året ut, så länge har vi kommit överens.

Du blev redaktör för tidningen 1979, vad har varit bäst?

– Jag kan inte säga någon enskild händelse utan det är nog helheten. Men jag minns när jag var på OS i Barcelona 1992 för SR. Under finalen i 100 meter häck för kvinnor sa jag att det var ett öppet lopp innan, som alla kan vinna utom grekiskan. Givetvis vann hon sedan finalen. Det är viktigt att erkänna att man hade fel. Sen var det en fullkomlig totalsensation att hon vann då hon inte varit i närheten av några sådana resultat tidigare. Hon tävlade inte heller någonsin igen under hela sin karriär.

Fler avsnitt
Fler videos