Gå direkt till textinnehållet

Affärsman stämmer BBC för avslöjande om mutskandalen i Telia

Mutskandalen i Telia som Uppdrag granskning avslöjade för tolv år sedan får nu rättsliga efterverkningar – för BBC.

I september 2012 avslöjade SVTs Uppdrag granskning att Telia hade betalat tre miljarder kronor till den dåvarande uzbekiske diktatorns dotter Gulnara Karimova.

2021 avslöjade BBCs program Panorama att affärsmannen Mohamed Amersi var involverad i en betalning från Telia till ett offshoreföretag som kontrollerades av Karimova 2010. Uppgifterna framkom i den stora dataläckan Pandora Papers till det internationella journalistiska konsortiet ICIJ.

Mohamed Amersi har också donerat stora belopp till det brittiska Konservativa partiet, Tories.

Annons Annons

Amersi förnekar sin inblandning i korruptionsskandalen och stämde BBC för förtal. Han har krävt skadestånd på 100 000 pund. Nu har en domstol i London gett Amersi klartecken för att fortsätta domstolsprocessen. De påståenden som BBC publicerade utgör enligt domstolen förtal och om inte parterna förlikas kan fallet komma att avgöras i en rättegång där BBC behöver bevisa att de publicerade uppgifterna är sanna.

Enligt domaren ska följande mening som BBC publicerat i inslaget och på sin sajt ha utgjort förtal: ”Det finns starka skäl att misstänka att Mohamed Amersi, under sitt arbete för Telia, har varit inblandad i uppgörelser som han visste eller borde ha vetat var korrupta, eller involverade korruptionspengar.”

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos