Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet startar lokal-TV

Över Jönköping, Göteborg och Malmö. Där kommer Aftonbladet starta tre nya lokal-TV-editioner i september. Det handlar om ett block varje vardag med allmänna nyheter, sport och väder.

I torsdags hade Aftonbladet sin årliga "backstage"-träff med annonspartners och andra i mediebranschen. Där presenterade man också sin nya satsning på lokala nyhetssändningar.

– Aftonbladet har börjat bygga ut lokalt för att hitta en ny marknad och nu kompletterar vi det med innehåll. Sanningen är att de här två sakerna sitter ihop. Om man har ett innehåll och säljer reklam tillsammans med det så blir det mycket bättre, säger TV-chefen Jan Scherman till Journalisten.

Sändningarna ska starta i mitten av september. Det handlar om en upplaga varje vardag som ska samla i hop morgonens och dagens nyheter.

– Vi börjar med tre lokala sändningar för man behöver inte ta gigantiska steg direkt. Men på Aftonbladet går det fort så vi får se när vi kan ta fler steg. Det finns 15 miljarder i reklampengar där ute. Ingen kan övertyga mig om att det inte finns en affär som går hand i hand med lokal journalistik.

Aftonbladet kommer inte anställa några nya journalister i de tre orterna. I stället ska den befintliga styrkan på redaktionen i Stockholm styra sändningarna. I början kommer man lita mycket på sin tipsfunktion som ska förse redaktionen med bra lokala uppslag.

– Det handlar om en handfull personer som kommer ha det ansvaret. Det går att jobba smart och enkelt och sen ska vi växa i lagom takt, säger Jan Scherman.

Hur ser du på framtiden? Bir det fler lokala sändningar än de här tre? Och kommer ni anställa fler journalister?

– Jag sa en gång, när jag jobbade på TV4, att förutsättningen att gå från 16 lokala stationer till 25 är inte bara att det är publicistsitk välmotiverat. Det är också att publicistiken är en bra affär. TV4 Sverige blev en av Sveriges bästa affärer först och sen byggde vi ut till 25 stationer. Det är precis samma sak här. Vi har en dröm och vision att det här ska bli ett bra fungerande nät. Vägen dit går genom att man växer i säker takt.

Behöver SVTs lokala nyheter se upp nu?

– All konkurrens är positiv tror jag, man utmanar och då får de som blir utmanade välja om de ska ligga still eller om de ska bättra sig.

Fler avsnitt
Fler videos