Gå direkt till textinnehållet

”Ägarna sågar av grenen man sitter på”

I tisdags blev det klart att Expressen ska banta redaktionen med 50 tjänster. Journalistklubbens ordförande är upprörd och tycker att tidningens ledning utnyttjar krisen för att försämra arbetsvillkoren.

Olle Fors är ordförande för Journalistklubben på Expressen. När Journalisten når honom är han tydligt upprörd över de tuffa sparkraven, som bland annat innebär att hela bildredaktionen försvinner.  

– Vi har en väldigt pressad bransch och det märkliga är att medieägarna gör allt för att förvärra läget för oss. De monterar ned sin kärnverksamhet och sågar av grenen de sitter på. Vem vill köpa en tidning om de som äger den själva dömer ut produkten? Säger Olle Fors

Samtidigt som ägaren Bonnier bantar sin Expressen-redaktion ska koncernen satsa mer på nya digitala finansprojekt.

Annons Annons

– De utnyttjar krisen för att försämra arbetsvillkoren vilket också skadar lönsamheten. Jag menar att man agerar medvetet för att pressa villkoren ytterligare med fler bemanningsföretag, usla anställningsvillkor och sämre frilansvillkor. De verkar inte tro alls på journalistiken och glömmer att huvuddelen av inkomsterna fortfarande kommer från print, säger Olle Fors.

Hur skulle du beskriva att personalen mår?

– Du vet hur man mår efter sådana här besked. Men om vi ska rädda våra tidningar får vi inte falla in i medieägarnas och direktörernas retorik att hela branschen är död.

Hur ser det ut med eventuella avgångsvederlag?

– När det gäller Expressens förhandlingar så pågår de och jag diskuterar inte dem.

Fler avsnitt
Fler videos