Gå direkt till textinnehållet

Alice Bah Kuhnke vill förändra presstödet

För att kunna värna om journalistikens bärande roll i ett demokratiskt samhälle måste den svenska mediepolitiken förändras, skriver Alice Bah Kunhnke i en debattartikel i GP i dag. Ett steg är den mediepolitiska utredningen som regeringen fattar beslut om i dag.

Stora delar av medierna är i dag digitaliserade men mediepolitiken baseras fortfarande på att människor konsumerar nyheter på papper menar Alice Bah Kuhnke. Som ett exempel tar hon upp hur presstödet är utformat. Därför, skriver hon, måste politiken i Sverige förändras för att journalistiken ska kunna fylla sin roll i ett demokratiskt samhälle.

Några av utredningsdirektiven som regeringen ska fatta beslut om berör en ny utformning av presstödet för att skapa förutsättningar för ”kvalitetsjournalistik” och lokaljournalistik oavsett distributionssätt. I debattartikeln skriver Alice Bah Kuhnke att ett lagförslag om detta kommer att presenteras inom de närmsta veckorna.

I debattartikeln pekar Alice Bah Kuhnke på problemen det medför när lokalredaktioner runt om i landet läggs ned: ”Om medborgarna ska kunna ta en aktiv del i det demokratiska samhället så behövs fria medier. Det kan inte ersättas av hörsägen, populism eller tillrättalagda statliga informationsinsatser.”

Annons Annons

Utredningen kommer även titta på hur behoven för tillgängliga medier för personer med funktionsnedsättning ser ut.

Utredningsdirektiven i sin helhet:

* Utredningens utgångspunkt ska vara de demokratiska utmaningar som följer av medieutvecklingen och våra förändrade konsumtionsmönster av media. Allmänhetens behov av allsidig information och individens möjlighet att vara demokratiskt delaktig oberoende av bostadsort ska stå i fokus. Utredaren ska även undersöka om det finns geografiska områden där tillgången till mediebevakning av lokala frågor och beslutsprocesser är särskilt svag.

* En särskild utredare ska analysera behovet av nya mediepolitiska verktyg som ligger bortom dagens system för presstöd. När presstödsförordningen upphör att gälla bedömer regeringen att presstödet i dess nuvarande form behöver ersättas av nya mediepolitiska insatser som kan skapa goda förutsättningar för kvalitetsjournalistik och lokalt nyhetsmaterial oavsett distributionssätt.

* Förslagen bör syfta till att främja möjligheterna för allmänheten att ta del av journalistik som präglas av mångfald, allsidig nyhetsförmedling, kvalitet och fördjupning, oavsett var i Sverige man bor.

* Utredaren ska i sin analys väga in aspekten av samernas status som urfolk samt de nationella minoriteternas behov och rättigheter när det gäller de nationella minoritetsspråken. Utredaren ska också beakta behoven av tillgängliga medier för personer med funktionsnedsättning, samt det allmänna biblioteksväsendets roll.

* Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2016, men redan 31 oktober i år ska utredaren göra en bred analys av det föränderliga medielandskapet. En referensgrupp med företrädare för riksdagens partier ska också knytas till utredningen.

Läs hela debattartikeln på GP.se

 

Fler avsnitt
Fler videos