Gå direkt till textinnehållet

Alingsås Tidning står vid stupet

Under åtta månader har ägarbolaget till Alingsås Tidning och tre gratistidningar i Västergötland varit under rekonstruktion. I mars avgörs tidningarnas framtid – av fordringsägaren Stampen.

I juni förra året inleddes rekonstruktionen av AB William Michelsens Boktryckeri, ägarbolag till den prenumererade tredagarstidningen Alingsås Tidning samt de tre gratistidningarna Lerums Tidning, Partille Tidning och Härryda-Posten. Rekonstruktionen har förlängts två gånger och den 22 mars går tiden ut för bolaget. Om man inte lyckas nå en överenskommelse med fordringsägarna före dess blir det antingen en tredje och sista tremånadersförlängning – eller konkurs för tidningsbolaget.

– Det är en bra grundprodukt. Tidningarna fungerar bra och annonsörerna är nöjda. Men bolaget har haft återkommande likviditetsproblem, särskilt efter somrarna, säger rekonstruktören Johan Sölveland.

Likviditetsproblemen ledde i höstas till att löneutbetalningarna blev försenade två dagar.

Annons Annons

Senast den 10 mars måste bolaget kunna presentera en likviditetsprognos för att därefter kunna lämna ett förslag om ackordsuppgörelse till fordringsägarna.

Bolagets skulder uppgår till cirka 13 miljoner kronor, varav fem miljoner till staten och sex miljoner till tryckeriet, Stamp­enägda V-Tab.

– Säger någon av dem nej så blir det inget ackord.

Går det åt rätt håll?
– Det ser bättre ut och likviditeten är okej just nu efter att man sålt tidningsfastigheten i Alingsås. Man har gjort vissa besparingar, som förväntas minska kostnaderna med sju miljoner kronor på årsbasis. Men där finns det vissa osäkerheter. Vi vet inte om utfallet kommer att bli så stort och om det är tillräckligt.

Han anser att huvudorsaken till att bolaget hamnat på obestånd är dålig styrning från ledningen.

– Organisationen är ålderdomlig och ledningen är otillräcklig på ekonomisidan. Det måste förbättras. Man har inte varit mogen att möta den nya marknaden.

Behöver ledningen bytas ut?
– Det är ägarna som bestämmer det.

Men det är väl en i ägarfamiljen som sitter som VD?
– Ja, det är det. Det finns mycket mer att göra där. Men alla runt omkring tidningen, banken, staten och Stampen, vill att det här ska klara sig eftersom det är en bra produkt. Men det räcker inte, alla bitar måste vara på plats, säger Johan Sölveland.

Stampen, som genomgick en rekonstruktion förra året, kommer alltså att avgöra tidningarnas framtid. Samtidigt pågår ett spel runt bolaget. De fyra tidningarna ligger i ett område där fler mediekoncerner har intressen: Stampen, Ortstidningar i Väst och Gota Media.

– Det är förmodligen en del som ligger och väntar lite på att de inte ska klara sig för att då gå in och köpa upp gratistidningarna ur konkursboet. Det är många som är intresserade av dem eftersom de är mer lönsamma än till exempel Alingsås Tidning. Det är ett spel runt detta, men det får man räkna med, säger Johan Sölveland.

Journalistklubben på mediebolaget är bekymrad över att rekonstruktionen tagit lång tid, och har också riktat kritik mot ledningen.

– Rekonstruktörens första krav när den preliminära rekonstruktionsplanen presenterades i somras var att organisera om och stärka ledningen. Det har inte skett, säger Stefan Samuelsson, ordförande i journalistklubben.
– Vi har framfört att företagsledningen bör förstärkas, tillägger han.

Hur är stämningen på redaktionerna?
– Vi jobbar på som vanligt, men oron finns där hela tiden.

Journalisten har sökt VD Will­iam Michelsen som befinner sig i Spanien. Han har inte återkommit.

Alingsås Tidning grundades under namnet Alingsås Weckoblad 1865 av Janus Daniel Michelsen. I dag är det fjärde och femte generationen Michelsen som driver tidningsverksamheten.

Fler avsnitt
Fler videos