Gå direkt till textinnehållet

Alkoholfejd mellan Tomelilla och Ystads Allehanda

Tomelilla kommun hävdar på sin hemsida att Ystads Allehanda bryter mot god pressetik i flera artiklar som handlar om alkoholtillstånd. Kommunen anser bland annat att YA ”driver kampanj” mot kommunens alkoholenhet. Chefredaktör Lars Mohlin (bilden) går till rasande motangrepp och anser att Tomelillas angrepp på tidningen är ett ”demokratiskt haveri”. 

Tomelilla kommun går till angrepp på Ystads Allehanda i ett osignerat inlägg på kommunens egen hemsida. Kommunen anklagar tidningen för att driva kampanj mot den alkoholenhet som Sjöbo, Tomelilla, Simrishamn och Ystad driver tillsammans och som är placerad i Tomelilla. Kommunen anser att YAs agerande är märkligt, osakligt ”och i vissa fall bryter mot god pressetik”.

Enligt Tomelilla kommun har YAs övertramp skett i två ärenden. Det ena ärendet gäller att föreningen Munskänkarna inte längre får hålla vinprovningar på Norreportskolan i Ystad, eftersom skolor räknas som känslig miljö. YA har rapporterat om ärendet och publicerat två insändare från människor som är medlemmar i Munskänkarna. Tomelilla kommun hävdade i sitt inlägg i fredags att reportern som skrev artikeln själv är medlem i Munskänkarna.

Det andra ärendet gäller en krog i Ystad, där den tidigare ägaren mist serveringstillståndet och alkoholenheten misstänkte att den nye ägaren har ett bulvanförhållande till den tidigare ägaren. Av bland annat detta skäl rekommenderade handläggarna att tillståndet inte skulle beviljas. Till dokumenten som skickades till socialnämndens arbetsutskott i Ystad bifogade handläggarna en anteckning om att den nya ägaren kontaktat medier och politiker – något som YA valde att berätta om.

Kommunen hävdar att anteckningen bara var till för att uppmärksamma utskottet på att frågan cirkulerat på många arenor, medan det av YAs rapportering har framställts som att alkoholenheten menat att den nye ägaren gått över gränsen när denne tagit kontakt med Ystads Allehanda.

Chefredaktör Lars Mohlin går nu till rasande motangrepp i en kolumn i Ystads Allehanda och menar att den ”anonyma skribenten på Tomelilla kommuns hemsida blandar lögner med halvsanningar”. Han kallar Tomelilla kommuns angrepp på tidningen för ett ”demokratiskt haveri”.

Bland annat skriver Lars Mohlin: ”Uppgiften om att en YA-reporter är medlem i samma organisation som han bevakar journalistiskt är inte bara en ren lögn. Det är också förtal i lagens mening och sådant ska inte en kommun upplåta sin hemsida åt.”

Efter påpekandet har Tomelilla kommun valt att ta bort den uppgiften från hemsidan, tomelilla.se.

Lars Mohlin anser också att artikeln rörande anteckningen inte har de brister som Tomelilla kommun påstår. I beslutsunderlaget som alkoholhandläggaren skickat till socialnämnden i Ystad skriver handläggaren nämligen att krögaren ”passerat gränsen” när denne tagit kontakt med tidningen.

Fler avsnitt
Fler videos