Gå direkt till textinnehållet

Alla Metros journalister söker avgångsvederlag

Alla Metros journalister vill sluta eller har pressats att söka avgångsvederlag. Vid midnatt löpte tiden ut för de anställda att tacka ja till erbjudandet under hotet om att hela onlineverksamheten skulle läggas ned om inte alla accepterade.

Journalisten berättade på måndagen att Metro hotade att säga upp fler om företaget inte får handplocka vilka 13 journalister som ska få fortsatt anställning. Metro ska lägga ut papperstidningsproduktionen på entreprenad till TT och det enda som återstår av Metros redaktion efter sparpaketet är tidningens digitala publikationer.

För att undvika turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (Las) gick Metro i torsdags ut med ett erbjudande om avgångsvederlag om ett par månader extra utöver uppsägningstiden till alla cirka 30 journalister på redaktionen. Om inte alla tackade ja till erbjudandet hotade tidningen med att lägga ned sin onlineverksamhet med följden att ännu fler skulle förlora sina jobb.  

Katarina Dahlskog, ombudsman och jurist på Journalistförbundet, riktade i Journalisten hård kritik mot Metros agerande, som hon ansåg var exceptionellt.

I natt gick tiden ut för att acceptera erbjudandet.

– Vi har precis fått besked om att alla har tackat ja, säger Aron Andersson, ordförande i journalistklubben på Metro.

– Arbetsgivaren kommer nu att ha samtal med var och en och lämna besked.

På måndagen skyllde Metros VD Andreas Ohlson förfarandet på journalistklubben. Han skrev i ett mejl till Journalisten så här: ”Den lokala fackklubben ville att de anställda skulle fatta beslutet om deras framtid och så här ser det ut svart på vitt.”

Hur ser ni på det påståendet?
– Vad ska man säga? Vi hade inte velat att det skulle gå till på det här sättet. Vi tror inte att man måste ha just vissa personer för att klara onlinesatsningen. Det är olyckligt att arbetsgivaren valt att göra på det här sättet. Det är inte vi som har valt att hota med att lägga ned verksamheten om inte alla accepterar erbjudandet. Det är arbetsgivarens ansvar, så det är lite konstigt att lägga ansvaret på klubben, säger Aron Andersson.

Nu är alltså situationen sådan att alla journalister på Metro vill sluta?
– Det kan man inte säga med det upplägg som arbetsgivaren har valt. Det kan finnas de som vill ha erbjudandet och lämna Metro, men det kan finnas de som känt sig pressade att acceptera erbjudandet för att rädda verksamheten. Det man kan säga är att det har funnits en stark press mot de anställda.

Metros VD Andreas Ohlson har avböjt att ge några kommentarer till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos