Gå direkt till textinnehållet

”Alla på JMK kan få betald praktik”

Alla studenter som i höst går ut på praktik från JMK eller JMG kan få en betald praktikplats - om det är deras prioritering. Men det är det inte alltid.

Journalisten skrev i går om hur produktionsbolaget Tredje Statsmakten är ett exempel på redaktioner som inte betalar sina praktikanter praktiklön. Bolagets VD Lars Truedson påpekade då att han i samtal med studenter från utbildningar som JMK och JMG fått bilden av att obetalda praktikplatser är ett utbrett fenomen.

UllaStina Ewenfeldt är praktiksamordnare på JMG:

– Mellan tummen och pekfingret får 90 procent av våra studenter lön. Det är mycket få som inte får, säger hon.

Carin Mannberg-Zackari har samma titel på JMK. Också hon konstaterar att det inte stämmer att många har obetalda praktikplatser. JMK och JMG, som samarbetar om praktikplatser, har enligt Carin Mannberg-Zackari inga problem att förmedla en betald praktikplats till alla sina studenter i höst.

Om studenterna vill ha platserna, vill säga.

– De väljer efter eget huvud. Vi har tomma platser ute i landet som erbjuder praktiklön men som hittills inte är sökta. Många studenter söker hellre platser i Stockholm och lever på studiemedel, det är en prioritering de gör, säger hon.

– Jag brukar säga: praktiken är en utbildningsplats, den ingår i ett pedagogiskt sammanhang. Studenterna är inte där för att jobba utan för att lära sig jobbet. Får de praktiklön är det jättebra, men om de i stället prioriterar platsen är det deras val.

De obetalda praktikplatserna finns framför allt på mindre redaktioner, som kulturtidskrifter och magasin som inte har kollektivavtal med Journalistförbundet.

De mest sökta praktikplatserna på JMK/JMG inför hösten är P3 Stockholm, med 17 sökande per plats, P3 Göteborg, 12, SVT Nyheter och samhälle (researcher), 11, SR Ekot, 11.

Fyra personer har sökt plats på Tredje Statsmakten inför hösten. (Platsen är tillsatt.)

Fler avsnitt
Fler videos