Gå direkt till textinnehållet

Aller: Samarbetar bara med de som skriver på

Aller Media betalar marknadsmässiga priser för inköpt material. Och Aller kommer bara att samarbeta med frilansar som skriver på det nya ramavtalet. Det säger Aller Medias publicistiska direktör Stina Abenius om det kritiserade Alleravtalet.

Journalisten har tidigare skrivit hur bland annat Journalistförbundet tills vidare avråder sina frilansmedlemmar från att skriva på det avtal som Aller Media i december började skicka ut till frilansande medarbetare.

Avtalet ger Aller Media full nyttjanderätt till sålt redaktionellt material och ”obegränsad rätt” att vidareförmedla materialet till alla typer av medier i alla verksamheter i hela Allerkoncernen. Vill Aller Media sälja materialet vidare till tredje part får frilansen 50 procent av nettoförsäljningspriset.

Runt 150 frilansar har i ett brev till Aller Media ställt krav på att avtalet ska formuleras så de inte förlorar kontrollen och rätten till sitt material. Samtal pågår just nu mellan Aller och en aktionsgrupp med representanter från bland andra SJF och SFF.

Annons Annons

Stina Abenius är publicistisk direktör på Aller Media. Hon skriver i ett mejl att hon har förståelse för att det finns oro bland frilansarna:

– Det ÄR en orolig tid för branschen – både för medieföretag och dess anställda och för frilansar. Aller Media betalar alltid marknadsmässiga priser för inköpt material. Den enda skillnaden med de nya avtalen är att vi vill köpa användningsrätten och betalar redan vid inköpstillfället och inte i efterhand. Vad du vill sälja och inte sälja till oss och till vilket pris är upp till dig som frilansare. Du kan skriva under ram-avtalet och inte sälja ett enda jobb till oss, eller bara en del alla jobb du gör.

Abenius menar att frågan om kontrollen över materialet och främst intervjupersoners skydd finns reglerat i avtalet:

– Det är lika viktigt för oss att intervjupersoner känner sig trygga. Vi har en dialog med frilansarna och förhoppningsvis ska vi kunna räta ut de frågetecken som finns. En del handlar om missförstånd, skriver Abenius.

De pågående samtalen om avtalet ser hon positivt på:

– Jättebra. Vi pratar och vi förklarar oss för varandra. Vi vill göra oss förstådda och vi vill förstå.

– Men en utgångspunkt för oss är att vi bara kommer att samarbeta med frilansar som vi har ramavtal med.

Vilken är bakgrunden till det nya avtalet?
– Den moderna tidens journalistik och underhållning är internationell och gränslös mellan plattformar. Därför måste vi ha nya och enhetliga avtal som hanterar publicering i olika plattformar. Med nya avtal stärker vi frilansarens rättigheter genom att vi säkerställer att vi följer upphovsrätten, att vi har tydliga avtal och att skribenter och fotografers material hanteras korrekt och med rätt ersättning oavsett i vilken kanal materialet används.

Fler avsnitt
Fler videos