Gå direkt till textinnehållet

Allers frilansavtal uppe för diskussion

Aller Medias kritiserade frilansavtal är nu uppe till diskussion mellan mediekoncernen och den aktionsgrupp för att hantera oskäliga avtal som bildades förra året. ”Vi försöker att få ordning på kontraktet så att det blir bättre”, säger Frilans Riks representant Gert Lundstedt.

150 frilansar skrev före jul under ett protestbrev mot det nya avtalet, som Journalisten berättade om i december. I fredags hölls ett möte mellan Aller Media och den aktionsgrupp mot ”fulavtal” som bland andra Journalistförbundet och Svenska Fotografers Förbund bildade förra året.

Gert Lundstedt, Mälardalens frilansklubb, var Frilans Riks representant vid mötet.

– Det är positivt att vi har det här samtalet. Aller backade på flera juridiska skrivningar och säger att de ska titta på dem och återkomma. Det visar att de är villiga att lyssna och ta in och göra ändringar, även om det här inte är en förhandling, säger han.

Annons Annons

Den oro över avtalet han mött hos medlemmar rör två saker: arvodena och kontrollen över materialet.

– Man är orolig över vad avtalet betyder för de redan urholkade arvodena, och vad avtalet betyder för att behålla kontrollen för materialet. Som journalist har man ju ett ansvar gentemot intervjupersoner för att ett jobb man gjort för Året Runt inte plötsligt dyker upp i andra medier. Sådana skrivningar finns i det här avtalet.

– Den som skriver på avtalet avsäger sig också rättigheterna till eventuella framtida medier som Aller startar.

Vilka möjligheter har ni att nå fram i de här knäckfrågorna, bedömer du?
– Vi vet inget ännu, jag kan inte ge några klara svar. Aller ska återkomma och vi ska formulera oss ännu tydligare. Det pågår ett utbyte av tankar just nu.

Hur ska den frilans som får påstötningar om att skriva under agera tills vidare?
– Frilansarna befinner sig i en väldigt utsatt situation. Jag fick precis höra från en medlem att en redaktör på en Allertidning sagt att ”det blir inga mer jobb om du inte skriver på”. Det är inte lätt att stå emot om du har Aller som en stor uppdragsgivare. Men genom mejlinglistan som väldigt många är anslutna till försöker vi åstadkomma den kollektiva känslan av att man inte står ensam.

– Min uppmaning är att inte skriva på. Vi befinner oss i ett läge där vi samtalar och försöker att få ordning på kontraktet, så att det blir bättre, säger Gert Lundstedt.

Marie Schulz, ordförande för journalistklubben på Aller Media, säger att . arbetsplatsklubben har framfört till företaget att den inte ställer sig bakom avtalet:

– Vi tycker inte att det är ett bra avtal.

Fler avsnitt
Fler videos