Gå direkt till textinnehållet

Alliansen säger nej till samtal om nytt mediestöd

De blocköverskridande samtal om det framtida mediestödet som socialdemokraten Berit Högman fått kulturministerns uppdrag att hålla i för att snabba på processen, har gått i stå. "Lusten att samtala är inte särskilt stor", säger Berit Högman. UPPDATERAD

I november 2016 lade utredaren Anette Novak fram sin medieutredning med bland annat förslaget om ett nytt mediestöd som ska ersätta dagens presstöd. För att snabba på processen utsåg kulturminister Alice Bah Kuhnke socialdemokraten Berit Högman att leda blocköverskridande samtal i riksdagen om frågorna. Kulturdepartementets tanke var att partierna ska diskutera frågan redan innan remissrundan är färdig – med målet att på relativt kort tid få till långsiktigt hållbara spelregler för statens stöd till svenska medier.

– Det är ett förfarande som inte hör till vanligheterna men jag förankrade detta och vi ser det så allvarligt att vi måste köra igång de här diskussionerna direkt, sade Bah Kuhnke till Sveriges Radio i november.

Men idén har stött på patrull.

Annons Annons

– Jag har bjudit in alla partier som säger sig vilja ha presstöd. Men lusten att samtala är inte särskilt stor. Gruppledarna för de fyra allianspartierna har sagt att de inte vill jobba på det sättet, de vill ha det på traditionellt sätt och vill att vi ska invänta remissvaren. Så det blir att ta omtag när remisstiden gått ut, säger Berit Högman.

– Jag skulle gärna ha sett att vi inte skulle ha gjort på det traditionella sättet – här fanns världens läge att göra inspel redan i utformandet av propositionen.

Berit Högman konstaterar att kontakter sker mellan tidningshus och enskilda riksdagsledamöter.

– Men det är inte riktigt samma sak som att sitta runt ett bord och diskutera: tycker vi att det är ett stort problem att alla annonsintäkter snart tillfaller Google och Facebook? Tycker vi att kvalitet är viktigt i journalistiken? Det finns ju olika sätt att bygga upp en idé om hur vi vill ha det, säger Berit Högman.

Ander W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet, skriver i ett mejl att partiet deltagit i den referensgrupp som regeringens utredare hade till sitt förfogande:

– Där fanns alla möjligheter att ta in våra synpunkter. Utredningen är nu ute på remiss.

Han kallar det "något udda" om riksdagen under pågående remissrunda skulle föra samtal och låsa upp sig.

– När regeringen gjort en sammanställning av alla remissvar kommer de att ta ställning till vad en proposition ska innehålla. Därefter kommer vi självklart att tacka ja om regeringen bjuder in till samtal. Det är den vanliga ärendegången som vi från Centerpartiet inte ser någon anledning att avvika från i det här fallet.

Fler avsnitt
Fler videos