Gå direkt till textinnehållet

Allt farligare värld för journalister

Den globala medievärlden rymmer inte många ljuspunkter 2013. Repressionen mot journalister och attackerna mot journalister i stridförande länder har blivit allt vanligare. Allra värst är det i Syrien.

Jonathan Lundqvist är ordförande i Reportrar utan gränsers svenska gren:

 –Det har varit enstaka perioder i Irakkriget där det funnits fler dödade journalister under en specifik vecka, men som konflikt betraktat och sett över en längre period, och med så enormt många stridande parter så är det svårt att hitta någon värre stridszon än Syrien.

I Syrien går det inte att planera, man vet inte vem som är vän eller fiende. När de två svenskarna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström kidnappades den 24 november sattes den syriska konflikten och journalisters förhållande där i fokus.

Annons Annons

– Men man ska komma ihåg att det är de lokala journalisterna som drabbas värst.

Journalister har hamnat i skottlinjen och redan för några år sedan märktes att journalister hade blivit särskilda mål i strider. Den utvecklingen fortsätter enligt Reportrar utan gränser. Orsaken är att alla stridande parter blivit medvetna om betydelsen av att nå ut med sin information. Med den insikten följer att man vill hindra motståndarna att nå ut med sin.

– Varenda liten gerillagrupp har en presstalesperson. Det har förstås att göra med den ökade mängden informationsteknologi. Jag ser ingen anledning till att detta skulle ändras.

Pressfriheten är satt under hård press i snart sagt varje land. Edward Snowdens avslöjande om NSA och vetskapen om att demokratiska läder avlyssnar sina egna och andra medborgare har gett verktyg till mindre demokratiska länder. Och USAs terrorlagstiftning används som argument för andra länder att använda lagstiftning för att komma åt journalister.  I Turkiet sitter 100 journalister fängslade, för att de är journalister, men anklagade för något annat.

– Turkiet ligger på randen till Europa. De har flest fängslade journalister per capita och i reella tal.  Det är svårt att föra en diskussion med det officiella Turkiet eftersom de svarar att de inte arresterat några journalister. Vi försöker belägga att de är journalister, men det är väldigt svårt att få gehör.

– Sammantaget kan man se det som en konsekvens av andra saker som vi ser i världen, i form av gummilagstiftning kring terrorism eller spionage som används mot journalister.

Enligt Jonathan Lundqvist finns denna trend överallt: Indien, Kenya, Etiopien, Eritrea.

– Lite hårdvinklat kan man säga att USA legitimerar ickedemokratiska länders repression av journalister.

Men vad kan vi göra?
– Vi kan föra diskussioner, den rationella diskursen yttrandefrihet innebär att vi i ett samhälle ska ha rationella diskussioner. Först måste vi i de länder som inte är i konflikt föregå med gott exempel och förmedla bilden av ett öppet klimat.

Därför menar Jonathan Lundqvist att NSA skadade mer än bara avslöjandet i sig.

– Vårt goda exempel blir naggat i kanten. Å andra sidan, för oss i den här delen av världen är det väldig viktig att avslöjandet kommer. Försämringen har pågått bakom lyckta dörrar länge. Nu vet vi hur det ser ut och vi kan göra något åt det. Jag hoppas att det här är vändpunkten där medierna och den breda allmänheten blivit upplysta och kan sätta emot. Första delen i att lösa ett problem är att inse att vi har ett.

Finns det något gott exempel från världen där pressfriheten förbättrats?
– Burma går i alla fall åt rätt håll. De har visat en ambition. Och det finns länder i Sydamerika, framförallt Brasilien, där man också ser att det finns en ambition i deras nya medielagstiftning. Sedan får se vad som händer i implementeringen.

När 2013 tar slut är det mer än tolv år sedan Dawit Isaak fängslades för att ha arbetat som journalist i Eritrea.

 

Syrien farligast
Minst 48 journalister har bekräftats dödade under 2013, enligt Committee to Protect Journalists. Ytterligare 25 har dödats men utan att motivet kunnat bekräftas.
De dödligaste länderna 2013 är:
Syrien: 20
Egypten: 6
Pakistan: 5
Somalia: 3
Brasilien: 3
Ryssland: 2
Irak: 2
Mali: 2
Turkiet: 1
Bangladesh: 1
Colombia: 1
Filippinerna: 1
Indien: 1
 

Fler avsnitt
Fler videos