Gå direkt till textinnehållet

American Apparels ”fula kläder” fäller P1

Klädföretaget American Apparel har kritiserats för sina reklamkampanjer som beskrivits som sexistiska. Men att som programledare i Sveriges Radio säga att deras kläder är fula och av dålig kvalitet går inte för sig, tycker Granskningsnämnden för radio och TV som fäller programmet Nordegren & Epstein i P1.

Den 6 oktober förra året sände Nordegren & Epstein i P1 ett inslag om klädföretaget American Apparel som ansökt om konkurskydd. I inslaget sade programledarna bland annat följande:

Programledare 1: ”Det här, de har några butiker i Stockholm. Och de, och de vad jag kommer ihåg, och de, det har varit mycket diskussion kring deras, som några menar, sexistiska reklam.”

Programledare 2: ”Alltså, jag är inte alls förvånad över att det blir konkurs. Det är ganska fula kläder av dålig kvalitet. Det står jag för.”

I inslaget kritiserades också företagets personalpolitik.

Granskningsnämnden konstaterar att Nordegren & Epstein är ett lättare underhållningsprogram där programledarna bland annat kommenterar aktuella händelser. Den personliga tonen ger ett ”visst utrymme för värderande omdömen”, anser nämnden, som dock menar att just uttalandena om klädföretagets kläder och personalpolitik var alltför värderande och gick utöver vad som kan anses förenligt med kravet på opartiskhet. GRN fäller därför inslaget.

Annons Annons

En ledamot, Clas Barkman, var skiljaktig och ansåg att inslaget borde ha friats eftersom SR erbjudit klädföretaget att ge sin syn på saken.

Fler avsnitt
Fler videos