Gå direkt till textinnehållet

Amerikansk journalist dömd till fängelse

Hackergruppen Anonymous inofficiella talesperson, den amerikanske journalisten Barrett Brown, har dömts till drygt fem års fängelse.

Barrett Brown greps i september 2012 av FBI efter att ha hotat en federal agent i en video som lagts upp på Youtube. Efter att ha hållits fängslad i två veckor åtalades han för hot mot tjänsteman och för att ha konspirerat att släppa personlig information om en statligt anställd, skriver theguardian.com.

Han ska också betala ett skadestånd på 890 000 dollar.

Barrett Brown, som skrivit för bland andra Vanity Fair och Huffington Post, fick sitt försvar bekostat av Reportrar utan gränser som hävdar att Brown döms för sitt journalistiska arbete. Han ska bland annat ha publicerat en länk till en sajt där Anonymous spridit stulen information, en länk han själv menar att många andra journalister spridit vidare.

Annons Annons

Barrett Brown släppte ett uttalande efter domen:

”Goda nyheter! Den amerikanska staten bestämde sig i dag för att skicka mig för att undersöka fängelsekomplexen, eftersom jag gjorde ett så bra jobb med att granska cybervärlden. De kommande månaderna kommer jag få gratis mat, kläder och husrum medan jag försöker avslöja felaktigheter inom världens största fängelsesystem. Jag vill tacka justitiedepartementet för att de lagt så mycket tid och energi på att tala för min sak, i stället för att vara långsinta efter att jag under två år arbetat med att uppmärksamma den myndighetsanknutna kampanjen för att svartmåla journalister som Glenn Greenwald. Önska mig lycka till!”

Fler avsnitt
Fler videos