Gå direkt till textinnehållet

AP ber sparkad journalist om ursäkt – efter 67 år

Associated Press ber om ursäkt för hur man behandlade sin korrespondent Edward Kennedy 1945. Kennedy var först med nyheten att Tyskland hade kapitulerat i andra världskriget, och för det scoopet valde AP att sparka honom.

Det skriver The Guardian. APs korrespondent Edward Kennedy bröt mot den militära censuren och rapporterade hem till redaktionen om den tyska kapitulationen den 7 maj 1945, en dag före alla konkurrenter.

17 journalister hade fått informationen om kapitulationen och alla hade, enligt uppgift, svurit att hålla på embargot i ett dygn så att Sovjet skulle hinna med att en andra kapitulationsceremoni i Berlin innan nyheten spreds över världen. Bara en valde att bryta mot embargot – Edward Kennedy.

AP valde att sparka Edward Kennedy för tilltaget.

Sextiosju år senare ber nu AP om ursäkt för behandlingen av Edward Kennedy.

”Det var en fruktansvärd dag för AP. Det hanterades på sämsta möjliga sätt. När kriget väl var över kan man inte undanhålla sådan information. Världen behövde få veta”, säger APs VD Tom Curley till The Guardian.

Edward Kennedy dog i en bilolycka 1963. Hans dotter Julia Kennedy Cochran säger till The Guardian att hon är ”överlycklig” över ursäkten.

Fler avsnitt
Fler videos