Gå direkt till textinnehållet

Arbetet går på luffen

På söndag börjar Erik Larsson, reporter på Arbetet, och fotopraktikanten Nora Lorek att tågluffa runt Europa. De ska ta tempen på några länder inför EU-valet och skriva, filma och fota för tidningens nya blogg EU-tåget.

Hur kom ni på idén att tågluffa?
– Vi diskuterade på redaktionen hur vi skulle bevaka EU-valet. Ofta blir det att man åker till Bryssel men jag hade några andra olika tankar. Sen föreslog nyhetschefen Lena Blomquist att jag skulle tågluffa istället. Det säger man inte nej till. Jag tyckte att det var en jättebra idé. Det är billigt att tågluffa och dessutom träffar man andra människor på en tågluff än om man reser med flyg och bor på hotell. Vi kommer att bo på billiga vandrarhem och eventuellt soffsurfa, säger Erik Larsson.

Vad kommer ni att göra på resan?
– Vi ska skriva, fota, filma, twittra och allt läggs upp på bloggen EU-tåget. Det ska inte vara vanliga artiklar utan personligare texter om våra möten, förhoppningsvis mer reflekterande. Vi ska skriva om hur människor tänker inför EU-valet, men också beskriva deras liv och vardag. Eftersom vi kommer att åka till de fattigaste länderna inom EU ska det bli intressant att se hur det skiljer sig mot Tyskland som är ett av de rikaste landet.

Hur länge ska ni vara borta?
– Tio dagar. Vi flyger till Grekland sedan tar vi oss med tåg till München. Men redan nu är det problem. På grund av krisen går inga internationella tåg från Grekland. Vi får se hur vi löser det.

Annons Annons

Hur går resan?
– Vi börjar i Thessaloniki och reser sedan till Bulgarien, som är EUs fattigaste land. På senare tid har det varit stora sociala spänningar i landet, som tagit emot 10 000 flyktingar från Syrien. Nyligen attackerade antiislamister en moské i landets näst största stad Plovdiv. Om allt fungerar som vi planerat åker vi sedan vidare till Ungern, Serbien för att åka hem från München.

Fler avsnitt
Fler videos