Gå direkt till textinnehållet

”Arbetsgivarens ansvar att anställda är trygga”

Norra Skåne ”Det är arbetsgivarens ansvar att de anställda ska vara trygga”. Det säger Johannes Isaksson, förhandlingschef på Journalistförbundet, efter uppgifter om att Norra Skånes reporter Berit Önell utsatts för dödshot.

Det var natten mot onsdag som Berit Önells fick ett sms där det framfördes hot mot henne, som Journalisten tidigare skrivit om. Sms:et skickades till hennes son, men telefonen är registrerad på Berit Önell.

 Johannes Isaksson, förhandlingschef på Journalistförbundet, menar att hotet är arbetsrelaterad på grund vad som nu pågår på Norra Skåne.

– Jag vet inte om arbetsgivaren i detta fall har gjort tillräckligt. Men det är en arbetsgivares ansvar att säkerställa så att de anställda är trygga, säger Johannes Isaksson.

Annons Annons

– Det är en så sorglig och tragisk historia från början till slut som uppkommit på grund av att tidningsledningen är ryggradslösa. Berit Önell har tio gånger starkare ryggrad. Det är reporterna som blir utsatt på grund av ledningens brister.

Berit Önell blev arbetsbefriad med omedelbar verka efter att hon sagt nej till en ny tjänst i Perstorp. Journalistklubben anser att Berit Önells erbjöds tjänsten i Perstorp för att ledningen ville bli av med henne. Hon jobbade tidigare som kommunreporter i Hässleholm. Ärendet har gått till central förhandling.

Även sommarschemat har gått till central förhandling eftersom Berit Önell arbetsbefrielse skapat ökad belastning för de övriga på redaktionen. Journalistklubben kräver även skadestånd till Berit Önell för olovlig avstängning liksom skadestånd för att man inte förhandlat om sommarbemanning.

Fler avsnitt
Fler videos