Gå direkt till textinnehållet

Arbetsmiljön utreds inför UNTs flytt

Upsala Nya Tidnings ledning vill flytta redaktionen till lokaler som ratats av tidigare hyresgäst för att luften påstods vara dålig. Nu utreds och förhandlas frågan av den lokala klubben och arbetsgivaren.

För att spara pengar kan UNT komma att byta lokaler. I ett förslag som lagts fram vill arbetsgivaren flytta till tidningens gamla lokaler i industriområdet Boländerna i utkanten av Uppsala. Just nu ligger redaktionen mitt i stan.

UNT äger fortfarande sina gamla redaktionslokaler ute i industriområdet. UNTs förra hyresgäst, kommunen, ratade lokalerna på grund av att luften var så dålig att det ansågs som ett arbetsmiljöproblem. Bland annat så ska det ha varit en stark och obehaglig lukt i den gamla redaktionslokalen som stått tom sedan dess.

Karolina Tolstav är ordförande i Journalistklubben på UNT.

– Förhandlingar har inletts men ajournerats. Det är några saker som ska redas ut och innan dess kan vi inte avsluta förhandlingarna.

Klubben har lyft hälsoaspekten med att flytta till de av kommunen ratade lokalerna. UNT flyttade in till stan 2007 och sedan dess har en del åtgärder för att lösa problemet med den dåliga luften vidtagits, berättar Karolina Tolstav.

– Ledningen är helt med på att vi ska göra nya mätningar i lokalen, säger hon.

Att redaktionen kanske ska flytta tas emot med blandade känslor. Alternativet till flytten är att sitta kvar i de nuvarande lokalerna eller att hitta andra lokaler inne i stan som har samma kostnader som de i Boländerna.

– Ingen tycker att det är jättekul att behöva flytta. Vissa tycker att det är okej om det är så att vi kan spara pengar och andra tycker att det är jättetråkigt, säger Karolina Tolstav.

Charlotta Friborg är ansvarig utgivare och VD för UNT.

– Vi har inlett en MBL-förhandling om att se över var vi ska hålla till i framtiden och ett huvudalternativ är att flytta till de lokaler vi äger som ligger i en annan del av staden, säger hon.

Charlotta Friborg försäkrar att UNT ska kontrollera om de gamla lokalerna är en lämplig arbetsmiljö innan en flytt kommer på tal.

– Mycket mer kan jag inte säga. När förhandlingarna är klara är inte heller något jag kan gissa.  

Fler avsnitt
Fler videos