Gå direkt till textinnehållet

Arbetsmiljöverket kan besöka din redaktion

I höst startar Arbetsmiljöverket en kampanj som ska förebygga stress inom kommunikations- och informationsbranschen. Bland annat ska 2 000 inspektioner genomföras för att kontrollera om arbetsgivarna arbetar förebyggande med ohälsosam stress. Det här kan innebära besök på några av landets redaktioner.

Stress och psykiska påfrestningar är två av de vanligaste formerna av besvär på jobbet bland svenskar. Detta enligt Arbetsmiljöverkets senaste rapport, Arbetsorsakade besvär 2014, där 16 000 svenskar tillfrågats.

För lite tid i förhållande till arbetsbördan, dålig planering, svagt stöd från ledning och kolleger eller ett IT-system som krånglar är några exempel på förhållanden som kan leda till stressrelaterade sjukdomar.

I mitten av oktober ska en rad branscher kontrolleras av Arbetsmiljöverket och i år ingår kommunikations- och informationsbranschen. Det här kan innebära att några av landets redaktioner får besök av stresskontrollanter.

Annons Annons

– Ja, ni journalister ingår som en del men det går inte att säga säkert hur många det blir, eller om några redaktioner får besök. Vi gör ett urval utifrån olika kriterier och redaktioner ingår i detta urval, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Alla som får ett besök i höst blir kontaktade av kontrollanter innan. Resultaten av årets inspektioner kommer att presenteras den 23 oktober vid Arbetsmiljöriksdagen i Stockholm. 

Fler avsnitt
Fler videos