Gå direkt till textinnehållet

”Arbetstider som arbetsmiljöproblem är viktigt”

I dag sparkar avtalsrörelsen 2017 igång för Journalistförbundets del. De 115 fackligt förtroendevalda som samlas utanför Stockholm ska också utbildas om stress som arbetsmiljöproblem.

Journalistförbundets avtalskonferens ska välja den avtalsdelegation som senare i vår ska förhandla med motparten Medieföretagen om nya kollektivavtal (på områdena dagspress, etermedier, public service, tidskrifter, bemanning). Konferensen ska också diskutera och lyfta de frågor som man vill att avtalsrörelsen ska hantera.

Konferensen inleds med facklig utbildning med fokus på ett i mediebranschen ständigt aktuellt ämne: stress som arbetsmiljöproblem.

– Vi kommer att prata huvudsakligen om arbetsmiljöfrågor, mycket utifrån den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö som trädde i kraft förra året. Vi har Maria Steinberg som inbjuden föreläsare, som har skrivit mycket om skyddsombudens rättigheter och är docent i arbetsmiljörätt, berättar förbundets förhandlingschef Johan Lif.

Annons Annons

– Vi vill öka våra förtroendevaldas kunskaper om arbetsmiljölagstiftningen och hur den kan användas för att hantera de arbetsmiljöfrågor som medlemmarna pekat ut som de viktigaste på redaktionerna: stress och hög arbetsbelastning, organisatoriska problem och så vidare. Även arbetstider som arbetsmiljöproblem är en viktig del, säger Johan Lif.

Fler avsnitt
Fler videos