Gå direkt till textinnehållet

Ärkebiskopen anmäld efter SvD-seminarium

SCAs tidigare styrelseordförande Sverker Martin-Löf anmälde ärkebiskop Antje Jackelén till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för att ha ”missbrukat Herrens ord” när hon deltog i ett seminarium arrangerat av Svenska Dagbladet i Almedalen. Nu har beslutet kommit.

Under politikerveckan i Almedalen arrangerade Svenska Dagbladet en paneldebatt på temat ”Vad säger Gud om privatjet i näringslivet?” Debatten handlade om SvDs granskning av SCA, en granskning som under våren ledde till att Sverker Martin-Löf, styrelseordförande i SCA, blev avsatt.

I paneldebatten deltog ärkebiskop Antje Jackelén. Sverker Martin-Löf anmälde hennes deltagande till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar, eftersom han menar att ”hon upphöjer trovärdigheten av SvDs osanna påståenden, genom att utgå ifrån att dessa är sanningsenliga”. ”Dessutom anser jag att hon missbrukar Herrens ord och dömer personer, som hon själv inte har skaffat sig kännedom om.

Av anmälan framgår också att Sverker Martin-Löf har PO-anmält SvD.

Annons Annons

I ärkebiskop Antje Jackeléns svar till ansvarsnämnden framgår att hon fört samtal med Sverker Martin-Löf. Samtalet slutade inte i samförstånd. Sverker Martin-Löf ”ansåg det vara ytterligt opassande att jag likställde SvD med Gud. Jag fick inget gehör för min förklaring att SvD här stod som metafor för den sociala kontrollen, i det här fallet utövad av media. Han sade att han har blivit utsatt för en smutskastningskampanj med SvD som redskap”, skriver ärkebiskop Antje Jackelén till ansvarsnämnden.

Nämnden avskriver ärendet från vidare handläggning, och anser att det inte kan finnas några invändningar mot att ärkebiskopen engagerar sig i samhällsdebatten.

Fler avsnitt
Fler videos