Gå direkt till textinnehållet

Åsa Larsson: ”Folk är förbannade”

Åsa Larsson, ordförande i journalistklubben på Metro, riktar hård kritik mot tidningens ägare. ”Det vi har byggt upp eroderas nu av ägarna”, säger hon.

Efter att den famösa intervjun med Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen publicerades i Nyheter Idag i fredags har fyra medarbetare lämnat Metro, varav tre kolumnister och en anställd reporter. Journalistklubben har tagit avstånd från ägarnas agerande, vilket Journalisten berättat om.

– Folk är förbannade och besvikna på ägarna, säger Åsa Larsson. Så sent som i fredags lovade Christen Ager-Hanssen redaktionell integritet och att Mats Qviberg inte skulle ha något inflytande över det redaktionella innehållet. Och lite senare samma dag publiceras den här intervjun. Det är inte klokt.

Under helgen har ägarna försökt backa bort från sina egna uttalanden om ”stalinister” på Metros redaktion, och att de inte ska ha förstått vad Nyheter Idag är för tidning. Men så satt Mats Qviberg i morgonsoffan i SVT i morse och fortsatte att prata på ett sätt som fick journalisterna på tidningen att dra öronen åt sig.

– Han fortsätter att uttala sig om stalinister och vilka kriterier som gäller för att få arbeta på Metros redaktion. Han säger att vi inte är förändringsbenägna. Det har han ingen aning om. Han är okunnig, säger Åsa Larsson.

Vad säger du om Christen Ager-Hanssens påstående att han inte visste vad Nyheter Idag var för en sorts tidning?
– Om det stämmer borde han skaffa sig bättre koll. Han säger att han inte förstod.

Samtidigt ser man i intervjun att han säger sig ha koll på Nyheter Idag, och kopplingarna till SD …
– Ja. Det är motsägelsefullt. Han måste förtydliga vad han menar.

Fyra medarbetare har slutat i vad som verkar vara protest. Vad säger klubben om detta?
– Orsakerna till varför de slutar får de själva prata om. Vi stöder dem och vi i klubben tycker inte att det är konstigt om man väljer att sluta efter sådana här uttalanden. Vår redaktion har jobbat hårt med vårt redaktionella innehåll, med arbetsmiljön och att få en bra redaktionell miljö. Det viktiga arbetet, det vi har byggt upp eroderas nu av ägarna. Det skadar tidningen, redaktionen, tilliten och hela verksamheten, säger Åsa Larsson.

Hon berättar att redaktionen har fått garantier om att det inte finns någon påverkan från ägarna på det redaktionella innehållet.

– Vi är kristallklara mot ledningen. Nu har vi fått löften och vi förväntar oss att de infrias.

Fler videos
Fler avsnitt