Gå direkt till textinnehållet

Assange vill att svensk polis förhör Obama

Julian Assange polisanmäler en stöld på Arlanda 2010 och begär att svensk polis om nödvändigt griper Barack Obama och hans medarbetare och förhör dem om händelsen. Obama landar i Sverige på onsdag. Enligt Assange handlar stölden om tre datorer med krypterat journalistiskt material tillhörande Wikileaks.

I ett affidavit som offentliggjordes sent på måndagskvällen uppger Wikileaks grundare Julian Assange att han den 27 september 2010 blev bestulen på tre bärbara datorer som innehöll krypterad journalistisk information med bland annat bevis för en krigsförbrytelse. Stölden ska ha inträffat på Arlanda när Julian Assange lämnade Sverige och flög till Berlin.

Assange uppger att stölden i dag har anmälts till svensk polis. Han uppger även att den amerikanske presidenten Barack Obama och hans medarbetare kan ha relevant information om händelsen, och begär att svensk polis skyndsamt förhör och om nödvändigt griper dem.

I ett pressmeddelande från Wikileaks uppmanar Julian Assange alla att protestera mot Obamas krig mot journalistik om nationell säkerhet.

Annons Annons

Barack Obama anländer till Sverige i morgon onsdag.

Julian Assange gömmer sig sedan förra året på Ecuadors ambassad i London.

Fler avsnitt
Fler videos