Gå direkt till textinnehållet

ATLs chefredaktör startade produktionsbolag

ATLs chefredaktör Dan Birgerson har startat ett produktionsbolag, enligt de anställda planerades det bakom ryggen på personalen. Det står nu klart efter att LRF Media slutit avtal med Birgersons bolag.

Journalisten har tidigare berättat om anklagelserna som riktats mot Dan Birgerson, chefredaktör på ATL, Lantbrukets affärstidning. I mars beslutade ATLs ägare LRF Media att tidningens redaktion ska flyttas från Malmö till Stockholm. 30 journalister blir därmed uppsagda den 15 maj.

Medan uppsägningsförhandlingen pågick försökte samtidigt ATLs chefredaktör Dan Birgerson rekrytera journalister till ett produktionsbolag med syfte att sälja in material till ATL efter nedläggningen av Malmökontoret. Starten av produktionsbolaget har varit känt av LRF Medias ledning.

Dan Birgerson har för Journalisten förnekat att detta har skett. Den 15 april, samma dag som Journalistens artikel publicerades, kallade Dan Birgersson till ett personalmöte på ATL för att förklara sitt agerande. På mötet, som finns bandat, sade Dan Birgerson så här:

Annons Annons

”Jag lämnade ett förslag så småningom till Ruben [Jacobsson, LRF Medias VD reds anm], att, väldigt rudimentärt, att vi skulle kunna göra ett sånt här bolag om ni är intresserade av det – om det blir ett beslut, vid ett visst datum. Vi kan inte garantera några datum, vi kan inte garantera nånting alls. Sen hände det inte mer. Med väldigt kort varsel efter beskedet den sextonde [mars reds anm] så hade vi en kontakt och det bestämdes att vi skulle ha ett möte den tjugonde [mars reds anm]. Detta är första gången jag sitter ned med Ruben och lägger fram ett förslag på hur vi skulle kunna göra.”

Dan Birgerson bekräftar under mötet att han lagt fram ett förslag om att starta ett produktionsbolag, innan MBL-förhandlingarna avslutats.

Nu har LRF Media tecknat ett avtal med produktionsbolaget Agris Media i Skåne om leverans av material till ATL. På intranätet skriver företagsledningen:

”​LRF Media och produktionsbolaget Agris Media har slutit avtal om ett framtida samarbete.

Agris Media kommer att leverera journalistiskt innehåll i första hand till lantbrukssegmentet inom LRF Media. Det innefattar material både till print- och digitala produkter.

Produktionsbolaget är baserat i Skåne och kommer att knyta till sig reportrar med gedigen bakgrund inom skogs- och lantbruksjournalistik.

Ett antal reportrar som lämnar lantbrukstidningen ATL i samband med redaktionens flytt till Stockholm kommer att arbeta med Agris Media."

Agris Medias VD är Dan Birgerson och bolaget registrerades av honom förra veckan.

Journalisten söker Dan Birgerson för en kommentar.

Fotnot: Texten är ändrat. Vissa felaktigheter har korrigerats. 

Fler avsnitt
Fler videos