Gå direkt till textinnehållet

”Att angripa journalister bör vara ett krigsbrott”

Journalister har blivit måltavlor i konfliktzoner, skriver frilansjournalisten Martin Schibbye och advokat Thomas Olsson på DN Debatt. De anser att Sverige borde driva på för att stärka journalisters ställning i konfliktzoner så att det blir ett krigsbrott att angripa en journalist.

Martin Schibbye, författare till boken 438 dagar, om fångenskapen i Etiopien, och Thomas Olsson, som även är ordförande i svenska avdelningen av Internationella juristkommissionen, vill att den internationella humanitära rätten förändras och att det internationella regelverket "kopplas starkare till värdet av press- och yttrandefrihet".

Sverige borde vara drivande i detta arbete, inte minst "mot bakgrund av den långa tradition Sverige har av en stark yttrande- och tryckfrihet", skriver de.

De tar upp avrättningen av journalisten James Foley som ett exempel.

"Genom att stärka journalisters ställning i det internationella samfundet kan man påverka staters förhållningssätt så att de respekterar, underlättar och beskyddar journalister och därigenom minskar utrymmet för grupper som IS att begå sina illdåd. Att angripa en journalist skulle då inte bara vara ett mord. Det skulle vara ett krigsbrott", skriver de två debattörerna på DN Debatt.

Fler avsnitt
Fler videos