Attackerad av vänsterextremister fyra gånger
Fotografen Roger Sahlström (bilden) som arbetar för antimuslimska Dispatch International har attackerats av vänsterextremister fyra gånger under sitt arbete med att bevaka demonstrationer. Han frågar sig nu hur han ska kunna göra sitt jobb.
Dispatch International är en kontroversiell tidning med koppling till Tryckfrihetssällskapet, som är invandringskritiskt och ofta beskrivs som främlingsfientlig och islamofobisk. Tidningen som kommer ut på svenska, danska och engelska digitalt avhandlar i huvudsak frågor om islam, mångkulturalism, feminism och medier samt sådant som anses "politiskt inkorrekt".
Tidningens inriktning har lett till att medarbetarna har blivit måltavlor för vänsterextremister. Förra året berättade Journalisten hur Dispatch Internationals svenska chefredaktör Ingrid Carlqvist blev attackerad under en demonstration i Lund.
Fotografen Roger Sahlström tvingades avstå från att bevaka den antirasistiska demonstrationen i Malmö som hölls i mars efter att fyra personer knivskurits av nazister.
– Båda mina chefredaktörer stoppade mig, och även polisen ville att jag inte skulle visa mig där. ”De slår ihjäl dig om du visar dig”, sade polisen jag pratade med, berättar Roger Sahlström för Journalisten.
– Varje gång jag bevakar en demonstration där det finns vänsterextremister blir jag attackerad verbalt och med hot. När Jimmie Åkesson besökte sjukhuset i Malmö förra veckan stod det vänsterextremister och skrek åt mig och Ingrid Carlqvist att vi var äckliga, att vi skulle dödas, att vi skulle slängas över bron och så vidare. Det stod journalister bredvid oss och ingen sa ett ord. Flera av dem är gamla kolleger till Ingrid Carlqvist, ändå låtsades ingen om den obehagliga situationen. Polisen gjorde ingenting, säger Roger Sahlström.
En av demonstranterna gick fram till Roger Sahlström och kallade honom ”jävla nazistsvin” och vände sig sedan till polisen för att få Roger Sahlström bortkörd från platsen.
– En av poliserna kommer sedan fram till mig och förklarar att jag måste avlägsna mig.
Vad tycker du om det?
– Det är förjävligt att vänsterextremister ska få bestämma vilka journalister som ska få bevaka en demonstration. Polisen ska skydda mig.
Han tog en taxi från platsen eftersom han inte kände sig trygg då polisen inte ansåg att de kunde skydda honom.
– Jag har blivit utsatt för glåpord och hot på alla de senaste fyra demonstrationer jag har bevakat där det funnits vänsterextremister närvarande. Jag känner mig helt utlämnad eftersom polisen inte agerar.
Dispatch International är ju en minst sagt kontroversiell tidning – vad är det du tycker är bra med den?
– Att den är obekväm. Journalister ska vara obekväma och yttrandefriheten innebär att vi ska kunna diskutera saker som är känsliga. Hela samhället mår bra av att ha en debatt om bland annat invandringspolitiken.
Du utmålas ofta som rasist eller invandringsfientlig eller islamofob…
– Jo, det är ju så de vill måla ut mig och jag vet att jag har ”dåligt rykte” på sociala medier. Men jag är inte rasist eller invandringsfientlig eller islamofob. Min syster är muslim.
– Själv är jag ateist, och kritisk till alla religioner om de får för stort inflytande på vårt sekulära samhälle. Men jag har respekt för religioner och för religiösa människor, jag tycker att religionsfrihet är viktigt och jag tycker att vi ska hjälpa alla som hamnar i utanförskap. Men framför allt vill jag att vi ska kunna diskutera viktiga frågor som till exempel invandringspolitiken på ett öppet sätt, och att det ska vara möjligt att granska invandringspolitiken journalistiskt utan att bli attackerad eller kallad Sverigedemokrat, nazist eller rasist.
Vilka reaktioner tror du att den här artikeln kommer att få när den publiceras?
– Jag kommer att få höra att vi försöker göra oss till offer.
Och vad har du att säga till de som anser det?
– Trams. Väx upp och kom in i verkligheten.
Tillägg: Läs även chefredaktör Helena Gierttas inlägg om kritiken mot denna artikel på Journalistens redaktionsblogg.