Gå direkt till textinnehållet

Avtalsförhandlingar i hamn

Journalistförbundet och Medieföretagen undertecknade i dag nya kollektivavtal på avtalsområdena dagspress, tidskrift, etermedier och public service. UPPDATERAD

Lönemässigt innebär avtalet en höjning på 2,2 procent under ett år, med början 1 april 2016. Lägstalönerna för journalister med akademisk examen höjs  till 24 641 kronor, för övriga till 22 405 kronor.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling är särskilt nöjd med att varje medarbetare enligt avtalen garanteras medarbetar- och utvecklingssamtal.

– Framför allt får vi in tvingande skrivningar om åtgärdsprogram för medarbetare som halkat efter lönemässigt, vilket är mycket viktigare än exempelvis garantibelopp. Sammantaget ger detta våra klubbar ökade möjligheter att på sikt förändra den lokala lönebildningen, säger Nordling i en kommentar.

Annons Annons

Avtalet på public service innehåller samma löneprocess som parterna kommit överens om på övriga avtalsområden, men det finns specifika skrivningar om semesterregler på public service-området.

− Public service-avtalet får nu semesterregler som bland annat innehåller möjligheten att omvandla semestertillägget till extra ledighet, säger Jonas Nordling.

Journalistförbundet och Medieföretagen har också kommit överens om att tillsammans implementera Arbetsmiljöverkets nya föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö, som nyligen trädde i kraft och vars mål är att minska den arbetsrelaterade ohälsan.

Vidare är parterna överens om att inleda en översyn av kollektivavtalen ur ett diskrimineringsperspektiv.

Hanna Nyberg, ordförande för journalistklubben på SVT, säger till Vi på TV att medlemmarna under förhandlingarna uttryckt stark oro kring de försämringar, framför allt när det gäller arbetstider, som fanns på bordet:

– Att vi lyckats försvara oss mot dem är en klar framgång. Förhandlingarna har varit hårda in i det sista, där vi på slutet lyckades hålla kvar skrivningen om en vikarie – ett vikariat, säger Hanna Nyberg.

Förhandlingarna om ett nytt bemanningsavtal fortsätter.

Fler avsnitt
Fler videos