Gå direkt till textinnehållet

”Bekymret är om man kommer för nära staten”

”Vi är bekymrade över att gå över till en sådan här form av skattefinansiering. Vi tycker att man borde ta det i en liten annan ordning”, säger Jan Petersson, strategidirektör på Sveriges Radio, efter gårdagens beslut i riksdagen om att den nuvarande radio- och tv-avgiften ersätts med en avgift som tas ut via skattesedeln.

Riksdagsbeslutet innebär att en individuell avgift som ska dras via preliminärskatten och redovisas på inkomstdeklarationen införs. SVT ställer sig positivt till den nya finansieringsformen medan Sveriges Radio har en mer skeptisk hållning.

– Vi tycker att man skulle grundlagsutreda först, och sedan ta en diskussion om vilka finansieringsmodeller man tycker passar, och efter det fatta beslut, säger Jan Petersson till Journalisten.

– Det har tillsatts en grundlagsutredning som ser över möjligheterna att stärka oberoendet. Vi tycker att den borde fått göra sitt jobb först innan man fattade beslut om finansiering.

Annons Annons

Vilket är det största problemet med den här modellen som du ser det?

– Det är frågan om man kommer för nära staten. Om det trots allt blir så att man kommer att väga public service mot andra saker, det är det som är bekymret.

– Vi får se hur det utvecklar sig framöver. Det är som det är nu. Det är svårt att bedöma hur stor opinionen är mot public service. Vi kommer nog att få se mer debatt när det nu blir diskussion om uppdrag och tilldelning. Den stora propositionen kommer ju under nästa år.

Känner ni någon oro för att saker och ting ska utveckla sig som för Danmarks Radio?

– Det är svårt att veta om det smittar av sig till Sverige. Men public service-utredningen är ganska bra och håller man sig till den så tror vi att det kan bli ett bra sändningstillstånd.

– Regeringen, vilken det nu blir, ska lägga en proposition. Public service-utredningen har varit ute på remiss, så det är avklarat. Nu ska kulturdepartementet skriva en proposition.

Enligt Jan Petersson finns det två alternativ. Antingen hinner man lägga fram något under våren, då tas beslutet innan sommaren.

– Annars blir det efter sommaren och då fattas beslutet någon gång i oktober–november. Jag skulle tro att det blir på hösten.

SVTs vd Hanna Stjärne kommenterar beslutet i ett pressmeddelande:

”Dagens beslut om en helt ny finansieringsform för public service är en historisk milstolpe. Fyra saker har varit viktiga för SVT: att en finansieringsmodell garanterar oberoendet, är långsiktig, teknikneutral och har en legitimitet hos svenska folket. Den nya public service-avgiften som införs från årsskiftet uppfyller i stort dessa villkor.”

Fler avsnitt
Fler videos